Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 »
12. 9.
2005

Informační systém Masarykovy univerzity nabízí služby i svým absolventům

Dosud nehodnoceno.
Novinky
Od počátku své existence byl Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) zaměřen netradičně - především na poskytování služeb studentům. Záhy docílil asi osmdesátiprocentní nahrazení administrativních procesů (spojených se studiem) maximální elektronizací, prostřednictvím agend v IS MU. A tak již několik let uchazeč o studium podává e-přihlášku prostřednictvím sofistikované aplikace, student Masarykovy univerzity se již šest let zapisuje ke studiu kompletně elektronicky, vyřizuje si studijní záležitosti prostřednictvím IS MU, přihlašuje se na zkoušky, sleduje důležité, ale i zábavné informace na Vývěsce, diskutuje s pedagogy v předmětových diskusních fórech, ale i se spolužáky, využívá své e-mailové schránky a mnoho dalších standardních i nadstandardních služeb.

A právě například e-mailová schránka nebo přístup do autentizované části informačního systému je jednou ze služeb pro absolventy, která nezaniká ani po ukončení studia na Masarykově univerzitě. Toto privilegium není definováno žádným pravidlem a vyjadřuje vzájemnou loajálnost absolventa a univerzity.

Nově lze v informačním systému nalézt aplikaci, která slouží Spolku absolventů a přátel MU v Brně (IS MU: Osobní administrativa -> Spolek absolventů a přátel MU v Brně). Pro absolventy a přátele univerzity se připravují zajímavé programy, které pojí univerzitu, absolventy nebo přátele školy, a směřují například ke zprostředkování kontaktů mezi absolventy, k pořádání společných absolventských srazů, k informování o dění na univerzitě, k přístupu k zajímavým agendám Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU), dokonce i pro ty členy, kteří absolvovali studium ještě před existencí IS MU, k účasti na akademických slavnostech, kulturních akcích, odborných přednáškách univerzity, ke spolupráci s podobnými zahraničními spolky apod. Každý, kdo má zájem o členství a má přístup do informačního systému, se může registrovat prostřednictvím registračního formuláře (IS MU: Osobní administrativa -> Spolek absolventů a přátel MU v Brně -> Registrační formulář člena Spolku absolventů a přátel MU v Brně). Vyplněním a odesláním formuláře proběhne dobrovolná registrace v databázi Spolku absolventů a přátel Masarykovy univerzity v Brně a budou zpřístupněny členské služby.

Co nabízí Informační systém MU členům Spolku? Po ukončení studia v IS MU zůstává absolventu e-mailová schránka a Osobní stránka, ale agendy Vývěska a Diskusní fórum jsou k dispozici pouze pro čtení. Členové spolku však získávají možnost do obou agend navíc přispívat. Vývěska Vývěska slouží ke zveřejňování informací a je rozčleněna na tematické nástěnky včetně prostoru pro osobní nebo komerční inzerci. Využití tohoto komunikačního nástroje ze strany uživatelů je nesmírné, studenti používají velkou měrou například inzertní služby. Členové spolku mají nově také možnost se zapojit a například nabízet studentům/absolventům práci či brigádu, zvát je na zajímavé akce, inzerovat svoje služby a výrobky. Diskusní fórum Diskusní fórum je dalším komunikačním nástrojem, který nabízí členům spolku možnost zůstat v kontaktu s bývalými spolužáky, relaxovat prostřednictvím Plkárny, obracet se na studenty MU s diskusními tématy, která jsou osobně nebo profesně zajímavá. K dispozici je navíc speciální fórum pouze pro členy Spolku.

Předpokládá se, že se budou postupně služby a nabídka dalších možností pro členy Spolku rozšiřovat. Uvažuje se například o přístupu k privátním sítím na MU v Brně, ke knihovnám, o možnosti používat Wi-Fi (bezdrátové připojení k Internetu v prostorách fakult), prezentační balíček, odběry tiskovin MU a podobně. K vyjádření přání (o jaký typ služby byste měli zájem) nebo názoru lze využít právě Diskusního vlákna Spolku absolventů. Pokud někdo zapomněl heslo do informačního systému IS MU nebo absolvoval studium na MU v dřívější době, nebo nikdy nebyl ve vztahu k MU, ale chce se stát přítelem MU, může požádat na adrese absolventi\@muni.cz.

12. září 2005

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
19. 8.
2005

Nová generace systému evidence údajů v IS MU

Dosud nehodnoceno.
Novinky
Informační systém Masarykovy univerzity vstupuje do nadcházejícího podzimního semestru s novou generací způsobu ukládání dat, která odráží nejmodernější trendy používané dnes ve světě informačních a komunikačních technologií. V rámci těchto změn dochází mimo jiné ke kompletnímu překódování všech údajů evidovaných v jednotlivých částech systému dle standardu Unicode. Nově tak bude například možné evidovat údaje v jiných abecedách než v dosud běžných abecedách pro český a anglický jazyk. Tuto výhodu budou moci uživatelé v nejbližší době ocenit například při komunikaci s kolegy ze zahraničí či v přímé evidenci a zpracování nejrůznějších materialů jako jsou různé studijní texty či materiály pro e-learning.

Tato změna v systému evidence údajů se však projeví také u stávajících aplikací, neboť její součástí je rovněž optimalizace (zrychlení) přístupu k velkému množství dat evidovaných v rámci IS MU. Uživatelé tak budou moci ve zlomcích sekundy přistupovat nejen k aktuálním datům, ale i k historickým záznamům z minulých let, jejichž automatické dohledání mohlo trvat ve srovnání s okamžitou reakcí u aktuálních dat i několik sekund.

Celý proces přechodu na vylepšenou evidenci je komplikovaný a vyžaduje několikaměsíční intenzivní práci na všech úrovních. Nová generace systému však opět potvrdí vedoucí postavení Informačního systému Masarykovy univerzity v rámci systémů pro kompletní zpracování univerzitní agendy, řízení studia, komunikaci a univerzitní integraci.

19. srpna 2005

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
22. 7.
2005

První pomoc prvákům" (důležité informace pro začínající studenty)

Dosud nehodnoceno.
Novinky
Nastupující studenti prvních ročníků se (obvykle) setkají s administrativním systémem IS MU poprvé v životě. Většinou neměli ani možnost poznat systém podobného typu, tím je myšleno systém, který umožňuje nahrazovat velké množství běžných administrativních procesů a úkonů elektronickou cestou. Velké množství aktivit, které mohou, často i musí, v IS MU vykonat, a velké množství pravidel, kterými se přitom musí řídit (protože univerzitní život není jednoduchý a jen Studijní a zkušební řád Masarykovy univerzity v Brně zmiňuje IS MU na 18 místech), se celá řada "prváků" snažila vyřešit intuitivně, zvyklá na triviální pravidla studia na střední škole. Správci IS tak byli v tomto období většinou zasypáni dotazy dezorientovaných uživatelů.

Ale vývoj jde kupředu a letos je potřeba říci, že se situace extrémně zlepšila, e-maily téměř nechodí a je naděje, že to až do nástupu ke studiu v září vydrží. Pomohlo tomu poměrně jednoduché ale účinné administrativní opatření, které nemělo jiný účel, než upozornit studenty, že je vhodné si podle pravidla "dvakrát měř a jednou řež" přečíst nápovědu, než pošlu správci dotaz e-mailem. Každému ze studentů prvních ročníků se na jeho titulní stránce Osobní administrativy objevuje po určitou dobu následující text, který ho uvědomí, jak si může při problému, hledání a získávání informací pomoci většinou sám:

Nový student? Pozor, předejděte studijním problémům:

1. Čtěte Začínáme s is.muni.cz jako studenti
2. Seznamte se s obsahem Nápovědy - nutné! (viz odkaz na titulní stránce)
3. Dotazy ke studiu posílejte na studijní dle http://is.muni.cz/studijni/
4. Neuspějete-li v Nápovědě (!), dotaz k systému pošlete na kontaktni email

IS není složitý. IS je objemný proto, aby za Vás udělal co nejvíce práce!
Na nápovědu si kliklo asi 2800 začínajících studentů, tj. cca 70% z počtu studentů, kteří si již klikli v Informačním systému MU a současně patří mezi letos přijaté ke studiu na Masarykovu univerzitu.

Pro nově nastupující studenty je zvlášť určen text Začínáme s is.muni.cz pro studenty. Využijí také nápovědu Povinnosti a pojmy, Výklad studijního a zkušebního řádu a obsáhlé informace o principech Registrace a zápisu předmětů. Celkově nápověda k IS MU obsahuje 36 kapitol.

22. července 2005

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
22. 7.
2005

Prezentace Informačního systému MU na konferenci v Austinu

Dosud nehodnoceno.
Novinky
Po nedávném úspěchu, kterého dosáhl Informační systém Masarykovy univerzity získáním prestižního ocenění EUNIS Elite Award 2005, proběhne v těchto dnech další mezinárodní prezentace IS MU, tentokrát na vědecké konferenci v americkém Austinu "The 3rd International Conference on Computing, Communications and Control Technologies". Vzhledem k širokému odbornému zaměření konference v oblasti výpočetních, komunikačních a kontrolních technologiích se bude příspěvek věnovat některým důležitým principům tvorby a provozu rozsáhlých systémů se zaměřením na efektivní zpracování dat.

Konference slouží k výměně zkušeností, prezentují se zde systémy, které jsou postaveny na moderních neotřelých principech, a tak vedle reálných služeb, které denně IS MU poskytuje svým uživatelům, se naskytne možnost zúročit zkušenosti a nabídnout způsob řešení vybraných problémů jako inspiraci ke zlepšení kvality služeb i v jiných oblastech nasazení informačních systémů.

Příspěvek RNDr. Miroslava Křipače z Vývojového týmu IS MU se zaměří na víceúrovňové databázové clustery a proběhne v úterý 26. července 2005 v konferenčím centru v Austinu od 9 hodin místního času.

22. července 2005

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 »