BZNT031c Nutriční terapie a výživa člověka - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2022
Rozsah
0/1/0. 10. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Veronika Zelenková (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 15. 9. 10:30–13:00 B11/334, Čt 22. 9. 10:30–13:00 B11/334, Čt 29. 9. 10:30–13:00 B11/334, Čt 6. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 13. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 20. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 27. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 3. 11. 10:30–13:00 B11/334, Čt 10. 11. 10:30–13:00 B11/334
Předpoklady
BZFY0222p Fyziologie II - přednáška && BZKP021p Klin. propedeutika - před.
Úspěšné ukončení předmětu:BZFY0222p; BZKP021p
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s různými aspekty výživy člověka, které budou moci jednak využít ve své profesi, jednak patří k základnímu teoretickému přehledu zdravotnického pracovníka. Předmět je zaměřen především na výživu zdravých osob, dotkne se však také léčebné výživy, a to jak v populárních tématech, tak v tématech oborově specifických.
Výstupy z učení
Na konci kurzu bude student schopen:
- orientovat se v základní problematice výživy všech věkových skupin
- vysvětlit zásady správné výživy člověka
- popsat rizika některých alternativních způsobů stravování
- uplatnit základy léčebné výživy v běžných životních situacích
- porozumět nutričním intervencím v rámci léčebné výživy v oblasti své odbornosti
Osnova
  • energie, základní makronutrienty, voda
  • výživová doporučení, jednotlivé potravinové skupiny
  • výživa v průběhu životního cyklu
  • alternativní způsoby stravování
  • celiakie, potravinové alergie
  • enterální a parenterální výživa
  • výživa při směnování a zvýšené fyzické aktivitě
Literatura
    doporučená literatura
  • DUBA, Miloš. Bilance tekutin a výživa v neurointenzivní péči. In Teorie a praxe v neurointezivní péči. Cévní onemocnění mozku. 2016. info
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. vydání. Praha: Current Media, 2016, 422 stran. ISBN 9788088129035. info
  • KŘÍŽOVÁ, Jarmila. Enterální a parenterální výživa. 2. vyd. Praha: Mladá fronta, 2014, 141 s. ISBN 9788020433268. info
  • KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 9788087250129. info
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
    neurčeno
  • HAUSCHKA, Rudolf. Člověk a výživa : pozemská a kosmická strava. Hranice: Fabula, 2013, 291 s. ISBN 9788087635155. info
  • FIALA, Jindřich. Výživa a zdraví, zdravá výživa. první. Praha: FUTURA Praha, 2009, s. 17 - 31. ISBN 978-80-86844-53-4. info
  • URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ, Jan ŽÁK, Jan ROTTENBERG, Petr VLČEK a Jan DOLEŽEL. Klinická výživa v současné praxi. první. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2008, 104 s. ISBN 978-80-7013-473-3. info
  • URBÁNEK, Libor. Kvalitní výživa - základ úspěšné léčby. In Seminář spol. Erudita. 2008. info
  • KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Vyd. 1. Praha: Krigl, 2005, 113 s. ISBN 8086912086. info
  • HANREICH, Ingeborg. Jídlo a pití malých dětí : co je vlastně zdravá výživa? : podrobně o jednotlivých složkách potravy a o nápojích : co dělat když--? : odpovědi na otázky týkající se výživy vašich dětí. Vyd. 1. Praha: Grada, 2001, 106 s. ISBN 8024701006. info
  • KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana a Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
Výukové metody
přednáška, diskuze, práce ve skupině
Metody hodnocení
Zápočet je udělen na základě vypracování a odevzdání zadaného úkolu. Z hlediska prezence je umožněna jedna absence.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2023, podzim 2024.