Bi9121 Dietary anthropology

Faculty of Science
Autumn 2011 - acreditation

The information about the term Autumn 2011 - acreditation is not made public

Extent and Intensity
2/0/0. 2 credit(s) (fasci plus compl plus > 4). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
doc. RNDr. Miroslava Přidalová, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc.
Department of Experimental Biology – Biology Section – Faculty of Science
Contact Person: doc. RNDr. Eva Drozdová, Ph.D.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět seznamuje studenty se základními výživovými stereotypy, výživovými doporučeními, historií výživy, s charakteristickými vlastnostmi zdravé výživy a alternativními směry výživy, přípravou stravy, doplňky výživy, jednotlivými spotřebními koši, výživou v jednotlivých obdobích ontogeneze, sportovní výživou a změnou výživových zvyklostí při různých vybraných onemocněních.
1.Student má být seznámen se základními živinami, minerály a vitamíny.
2.Student má být schopen se orientovat v jednotlivých dietních opatřeních, spotřebních koších a výživových stereotypech.
3.Student má být schopen sestavit jídelníček na základě získaných poznatků pro člověka v různých fázích ontogeneze, onemocnění či fyzické zátěže.
Syllabus (in Czech)
  • 1.Základy zdravé výživy, výživová doporučení a vývojové trendy ve výživě
  • 2.Alternativní výživové směry
  • 3.Základní živiny: bílkoviny živočišné a rostlinné
  • 4.Základní živiny: tuky nasycené a nenasycené
  • 5.Základní živiny: cukry jednoduché a složené
  • 6.Vitamíny, minerály a stopové prvky
  • 7.Spotřební koše – rostlinné produkty
  • 8.Spotřební koše – tuky
  • 9.Spotřební koše – živočišné produkty
  • 10.Specifika výživy v jednotlivých fázích ontogeneze a dietní opatření u vybraných onemocnění
  • 11.Ochranné a rizikové faktory ve výživě
  • 12.Výživa ve sportu
  • 13.Technologie přípravy stravy a kontaminace stravy
Literature
  • CLARK, Nancy. Sportovní výživa : [obsahuje 71 receptů pro dobrou kondici a sportovní trénink]. Translated by Libor Soumar. Nové, přeprac. vyd. Praha: Grada, 2009, 352 s. ISBN 9788024727837. info
  • FOŘT, Petr. Tak co mám jíst? Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 417 s. ISBN 9788024714592. info
  • FOŘT, Petr. Co (ještě) nevíte o výživě (i ve sportu) : doplněno ukázkovými recepty. 2. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky, 2006, 190 s. ISBN 8086462226. info
  • FOŘT, Petr. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. 1. vyd. Praha: Grada, 2004, 181 s. ISBN 8024710579. info
  • TUREK, Bohumil. Výživový stav populace a nutriční rizika. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2004, 32 s. ISBN 8070712430. info
  • FOŘT, Petr. Výživa v otázkách a odpovědích. 1. vyd. Pardubice: Ivan Rudzynskij, Svět kulturistiky, 2003, 178 s. ISBN 8086462129. info
  • FOŘT, Petr. Sport a správná výživa. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2002, 351 s. ISBN 8024901242. info
  • TUREK, Bohumil and Jana DOSTÁLOVÁ. Výživa ve stáří. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2002, 57 s. ISBN 8085120542. info
  • KODL, Jiří and Bohumil TUREK. Přídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě : (rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998, 64 s. ISBN 8086153673. info
  • FOŘT, Petr. Výživa (hlavně) pro kulturistiku a fitness. 1. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky, 1998, 151 s. ISBN 8090258913. info
Teaching methods
lectures
Assessment methods
oral exam
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course is taught annually.
The course is taught: every week.
The course is also listed under the following terms Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, autumn 2017, Autumn 2018, Autumn 2019, Autumn 2020, autumn 2021, Autumn 2022, Autumn 2023, Autumn 2024.