PřF:Bi9121 Dietary anthropology - Course Information
Bi9121 Dietary anthropology
Faculty of ScienceAutumn 2016
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 2 credit(s) (fasci plus compl plus > 4). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- doc. RNDr. Pavel Bláha, CSc. (lecturer)
- Guaranteed by
- prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc.
Department of Experimental Biology – Biology Section – Faculty of Science
Contact Person: doc. RNDr. Eva Drozdová, Ph.D.
Supplier department: Department of Experimental Biology – Biology Section – Faculty of Science - Timetable
- Mon 19. 9. to Sun 18. 12. Wed 11:00–12:50 D36/347
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Special Biology (programme PřF, N-EXB, specialization Antropobiology and Antropogenetics)
- Course objectives
- Aim of the course is introduce students to history of nourishment, nourishment stereotypes, nourishment recommendations. At the end of the course student will be oriented in basic nutrients, mineral and vitamines and will be able to assemble bill of fare for individual in various phases of ontogenesis, diseases diet.
- Syllabus
- 1.Basics of healthy nourishement, nourishment recommendations, and developemental trends in nourshment
- 2. Trends of alternative nourishment
- 3.Basic nutrients: proteins animal x plant
- 4.Basic nutrients: fats saturated x non-saturated
- 5.Basic nutrients: sugars simple x composed
- 6.Vitamins, minerals and trace elements
- 7.Consumption baskets – plant products
- 8.Consumption baskets – fats
- 9.Consumption baskets – animal products
- 10.Specifics of nourishment in individual phases of ontogenetic development of individual and dietary control in selected diseases
- 11.Prophilactic and riscue factors in nourishment
- 12.Nourishment in sport
- 13.Technology of preparation of food and contamination of food
- Literature
- CLARK, Nancy. Sportovní výživa : [obsahuje 71 receptů pro dobrou kondici a sportovní trénink]. Translated by Libor Soumar. Nové, přeprac. vyd. Praha: Grada, 2009, 352 s. ISBN 9788024727837. info
- FOŘT, Petr. Tak co mám jíst? Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 417 s. ISBN 9788024714592. info
- FOŘT, Petr. Co (ještě) nevíte o výživě (i ve sportu) : doplněno ukázkovými recepty. 2. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky, 2006, 190 s. ISBN 8086462226. info
- FOŘT, Petr. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. 1. vyd. Praha: Grada, 2004, 181 s. ISBN 8024710579. info
- TUREK, Bohumil. Výživový stav populace a nutriční rizika. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2004, 32 s. ISBN 8070712430. info
- FOŘT, Petr. Výživa v otázkách a odpovědích. 1. vyd. Pardubice: Ivan Rudzynskij, Svět kulturistiky, 2003, 178 s. ISBN 8086462129. info
- FOŘT, Petr. Sport a správná výživa. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2002, 351 s. ISBN 8024901242. info
- TUREK, Bohumil and Jana DOSTÁLOVÁ. Výživa ve stáří. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2002, 57 s. ISBN 8085120542. info
- KODL, Jiří and Bohumil TUREK. Přídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě : (rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998, 64 s. ISBN 8086153673. info
- FOŘT, Petr. Výživa (hlavně) pro kulturistiku a fitness. 1. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky, 1998, 151 s. ISBN 8090258913. info
- Teaching methods
- lectures
- Assessment methods
- oral exam
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- Study Materials
The course is taught annually.
- Enrolment Statistics (Autumn 2016, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/sci/autumn2016/Bi9121