Blanka Hýžová
23. 6. 2016 20:56nové
Zápis a status studenta
Dobrý večer,
chtěla bych se zeptat, od kdy po zápisu do studia na vaší univerzitě (PřF) budu mít status studenta - je to dáno dnem zápisu, nebo od nějakého data? Potřebovala bych to vědět, jelikož budu přerušovat studium na jiné univerzitě a je pro mě důležité mít status studenta nepřetržitě.
Mockrát děkuji za odpověď,
Hýžová
23. 6. 2016 21:55nové

Dobrý den,

je to řízeno zákone o VŠ (tzn. všechny VŠ to mají stejně).
Studentem se stáváte dnem zápisu ke studiu.
Kristýna Řádková
2. 7. 2016 17:55nové
Dobrý den,
to tedy znamená, že v den zápisu studenta dostanu potvrzení o studiu?
Děkuji.
Kristýna Řádková
2. 7. 2016 18:18nové

Dobrý den,

ano, můžete dostat potvrzení o studiu přímo tam.
Jan Hric
26. 6. 2016 14:21nové
Zápis ke studiu
Dobrý den,
chtěl bych se na Vás obrátit s drobným problémem. Bohužel jsem si nedopatřením do Brna nevzal své maturitní vysvědčení a z technických důvodů už se pro něj zítra nedokáži stavit do mého trvalého bydliště, tím pádem půjdu na zápis bez maturitního vysvědčení, které dokážu donést až po příštím víkendu. Je to problém, popř. mám se raději ze zápisu omluvit? Děkuji moc za odpověď.
S pozdravem, Hric
26. 6. 2016 15:03nové

Dobrý den,

bez dokladu Vás fakulta nezapíše, jít na zápis (s úmyslem se zapsat) je bezpředmětné.
Zkuste si zajistit doručení vysvědčení alespoň do úterý - ESF zapisuje i 28. 6.
Jsou třeba různé "share ride" skupiny na FB (nebo jizdomat/blablacar), stačí někoho oslovit a požádat o převoz dokladu do Brna. Nejste z tak malého města, aby to nebylo možné :) A v neděli/pondělí dopoledne určitě někdo směr Brno pojede.

Pokud to nechcete řešit tímto způsobem, dostavte se, omluvte se a domluvte se na dalším postupu přímo na fakultě (když už jste v Brně). Osobně je to rychlejší, než posílat email, SO bude mít dost napilno.
Lucie Slezáčková
2. 7. 2016 12:20nové
Absence na informační schůzce
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli je možné se omluvit z informační schůzky? Ta, na které bych měla být zúčastněná, se bude konat 18.9., což je neděle, já se bohužel v ten den vracím teprv ze zahraničí, a to někdy v nočních hodinách, zrušení dovolené už není možné bez velkého doplacení, které si nemohu dovolit. V rozhodnutí o přijetí se však píše, že je to povinné pro všechny studenty.
2. 7. 2016 18:19nové

Dobrý den,

prosím, zeptejte se přímo na studijním oddělení fakulty. Vysvětlete jim situaci a zkuste se domluvit na individuálním řešení.
Jana Černocká
28. 6. 2016 13:11nové
Zápis

Dobrý den,
byla jsem přijatá na všechny obory, na které jsem se hlásila (všechno FF), ale samozřejmě chci jen na jeden. Jak se v takovém případě postupuje? Řeší se to až na zápisu, nebo předem?

Děkuji za odpověď.
28. 6. 2016 13:27nové

Dobrý den,

uvedet to až u zápisu, do zápisového listu (zda si přejete jeden obor, dvouoborov, dva obory...).
Petra Hoffmannová
28. 6. 2016 21:04nové
Maturitní vysvědčení
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli stačí mít ověřenou jen jednu stránku maturitního vysvědčení, na té druhé není žádný záznam školy, pouze vysvětlivky ohledně prospěchu. Děkuji, P.H.
29. 6. 2016 08:51nové

Dobrý den,

ano, stačí.
30. 6. 2016 14:20nové
Pro bývalé studenty MUNI s účtem na IS-u

Dobrý den,

pokud jsem správně pochopil z iformací pro přijaté studenty, křeří již byli/jsou studenty/absolventy MUNI.
Nemusím nic dělat klidně až do září? Ještě jsem nebyl odevzdat zápisový list ani nic podobného na studíjním oddělení.
30. 6. 2016 17:08nové

Dobrý den,

do doby, než se formálně zapíšete (odevzdáte zápisový list a SO jej zaeviduje), nebude váma ktivováno studium v IS a nejste studentem.

Záleží proot, zda chcete být již přes léto studentem VŠ (chcete/potřebujete), zda si chcete již nyní registrovat předměty (záleží na harmonogramu fakulty) etc.

Jelikož jste studentem MU byl, znáte formální postupy a náležitosti. je tak na Vašem zvážení, kdy se zapíšete. S ohledem na fakt, že SO si bere na celý srpen (afaik) dovolenou, tak zápisové listy odevzdané v tom období zpracují teprve v září.
19. 7. 2016 11:46nové

Dobrý den,

ať zbytečně nezakládám nové vlákno zeptám se zde. Chápu tedy správně, že jako bývalý student nemusím znovu absolbovat focení a instruktáž do IS a stačí mi přijít jen na samotný zápis?
19. 7. 2016 13:01nové

Dobrý den,

pokud nechcete, nemusíte :)
Pokud byste se chtěl přefotit - můžete. Pokud si chcete vyslechnout přednášku k IS - také můžete. Ale není to podmínkou (to ani pro nové studenty).

Stačí přijít přímo na zápis.
Zuzana Kovačičová
4. 7. 2016 18:37nové
Zápis

Dobrý den,

prosím, potřebovala bych se zeptat jak je to s přihlášením do is.muni a s registrací/zápisem předmětů? Byla jsem přijata na FSS kombin. forma, zápis mám 31.8. a našla jsem tady info, že od 20.6. je přístupný rozvrh a registrace předmětů je od 20.6. do 31.8., ale nevím jak se k tomu dostat nebo jestli to platí vlastně i pro mě? A taky nevím, jestli podat tu Žádost o zápis do semestru?

Moc děkuji za odpověď
5. 7. 2016 07:36nové

Dobrý den,

všchna agenda ohledně stuia se řeší až po zápisu. Zatím nejste studentkou MU, proto nemáte přístup do IS a nemůžete si registrovat předměty, vořit rozvrh etc. Jste na tom stejně, jako Vaši spolužáci (prváci).

Předměty si můžete registrovat až do 2. 10. 2016, o nic nepřijdete. Harmonogram (včetně vysvětlení jednotlivých období) viz https://is.muni.cz/predmety/obdobi (podzim 2016 + FSS)

Zápis do semestru (elektronická žádost) se netýká nastupujících prváků. Ti absolvuji prvozápis ke studiu.
5. 7. 2016 08:09nové
Na FSS je rozvrh kombinovaného studia předem daný (najdeš ho na webu FSS: https://www.fss.muni.cz/students/bachelor_and_master_studies/schedule_and_timetable)
a není třeba se obávat o nedostatečnou kapacitu, skládá se jen z povinných předmětů, které nebývají oborovým studentům omezeny.
Zuzana Kovačičová
5. 7. 2016 09:59nové

Dobrý den,

super, moc Vám děkuji za informace a pomoc :)

Hezký den!
Ondřej Škvařil
změněno 5. 7. 2016 14:19 nové
Zmocneni jine osoby pri zapisu

Dobrý den,

byl jsem přijat do bakalářského programu oboru Psychologie na FF, prezenční forma. Jelikož žiji v Londýně, rád bych se Vás zeptal, resp. ujistil, jelikož jsem již četl zveřejněné instrukce, zdali je možné pověřit jinou osobu plnou mocí, přeposlat jí oba potřebné formuláře a ověřenou kopii maturitního vysvědčení, a tím pádem nemuset cestovat do Brna pouze kvůli zápisu ke studiu? Zmocněná osoba by u sebe měla oba formuláře, ověřenou kopii mého maturitního vysvědčení a svůj pas. Jsou k zápisu nutné i mé doklady? A pokud ano, bylo by v takovém případě možné je pouze oskenovat?
Dále bych se Vás rád zeptal, pakliže už takovou informaci máte, kdy začíná akademický rok, tedy kdy musím být fyzicky poprvé ve škole, abych nic nezmeškal? Ptám se z důvodu toho, že bych si svůj pobyt v Londýně co možná nejvíce prodloužil, než se opět přestěhuji do České republiky, ale zároveň samozřejmě nechci o nic důležitého přijít, co se týká dění na univerzitě.
Mockrát Vám děkuji za odpověď.

S pozdravem

Ondřej Škvařil
5. 7. 2016 15:25nové

Dobrý den,

zmocněnec se prokazuje svými doklady (OP/pas). Doklady jsou osobní a nepřenositelné, rozhodně je nikam neposílejte/nekopírujte.

Zmocněnec bude potřebovat plnou moc od vás a ověřenou kopii maturitního vysvědčení (a svůj průkaz totožnosti).

Semestr začíná na celé univerzitě v týdnu od 19. 9. 2016.
První týden na FF je tzv. orientační. Výuka zpravidla neprobíhá, pořádají se setkání na katedrách, ústavech, v knihovně... Harmonogram setkání bude dostatečně včas zveřejněn na webstrácne FF.
Ale doporučuji být "k dispozici" již v tom týdnu od 19. 9.
Ondřej Škvařil
5. 7. 2016 16:27nové

Dobry den,

vyborne, mockrat dekuji za odpoved.

S pozdravem

Ondrej Skvaril
Slavomíra Nemčíková
6. 7. 2016 10:53nové

dobrý deň,

chcela by som sa spýtať či zmocnená osoba môže vykonať zápis aj v iný deň ako mal byť môj zápis, zmocnila som totiž osobu, ktorá má zápis 22.7., môj zápis mal byť 21.7.

s pozdravom,
slavomíra nemčíková
6. 7. 2016 11:22nové

Dobrý deň,

po dohode so SO by to nemal byť problém.
Prosím, zavolajte si na FF (kontakt viď http://www.phil.muni.cz/wff/home/orgstru/pr/ ) a dohodnite sa.
Mail radšej neposielajte, reakčný čas je momentálne veľmi dlhý.
Barbora Chytková
14. 7. 2016 19:22nové

Dobrý den, taktéž mě bude zapisovat ke studiu zmocněná osoba. Je nutné aby plná moc byla nějak úředně ověřená nebo stačí podpisy obou aktérů? Dále bych se chtěla zeptat jak je to s focením na ISIC kartu. Jsou nějaké náhradní termíny focení nebo je možné aby zmocněná osoba donesla k zápisu mou fotografii?

Děkuji za odpověď.
Barbora Chytková
14. 7. 2016 20:40nové

Dobrý den,

právně stačí i neověřená PM, ale některé fakulty požadují ověření - mělo by to být uvedeno v pokynech, které vám byly zaslané. Pokud není explicitně uvedeno, že požadují oveření, má se za to, že nepožadují.

PM je jednostranný právní úkon, akceptace ze strany zmocněnce není nutná.

Focení můžete absolvovat kdykoliv jindy, ÚVT má standardní úřední hodiny
https://www.ics.muni.cz/cs/katalog-sluzeb/zakladni-informace/fotografovani-osob-a-prukazy
Vlastní fotografie není možná, fotí se také pro účely el. systému (IS MU).
Kristína Jančichová
10. 7. 2016 23:23nové
Fotografie k zápisu

Dobrý deň,
Chcela by som sa informovať, či je veľký problém, keď pri zápise do štúdia na LF nemám fotografiu, ktorá sa vylepuje do indexu?

Vopred ďakujem za odpoveď
11. 7. 2016 08:52nové

Dobrý deň,

"veľký" nie, ale je to zbytočná komplikácia...
Predpokladám, že zápis máte dnes a nestihnete sa už ísť vyfotiť? (fotí sa na počkanie, do pár minút máte výsledok)
Szabina Csivreová
11. 7. 2016 10:55nové
zápisné

Dobrý deň,

chcela by som vedieť či sa platí nejaké zápisné.

Za skorú odpoveď vopred ďakujem.
11. 7. 2016 11:32nové

Dobrý deň,

nič neplatíte.
MU je verejná vyská škola, žiadne "zápisné" nevyberá.
Jediný poplatok, ktorý vás čaká, je za kartu ISIC - 180 Kč (ale to tiež neplatíte na zápise, ale až z domu, keď si kartu online objednáte).
Eliška Černá
17. 7. 2016 21:03nové
Potvrzení kartičky na zápisu

Dobrý den,
pozítří jedu na zápis na PŘF a chtěla bych se zeptat, zda si tam budu moci někde potvrdit oranžovou kartičku pro studenty na vlaky a autobusy?

Děkuji)
18. 7. 2016 08:29nové

Dobrý den,

poproste referentky, ať vám kartičku potvrdí. Neměl by to být problém :)
20. 7. 2016 17:00nové
Poplatky za studium

Dobrý den,

pročítám legislativu i fóra a pochopila jsem, že pokud má student ukončeno své předešlé studium řádné (tedy nějakým titulem), v dalším magisterském studiu má pak nárok na 2+1 roky (3*365 dní).

Já mám za sebou dvě bakalářská studia, obě ukončené řádně, z toho bylo jedno o rok prodloužené (jedno tedy trvalo 1062 dnů, druhé 1350). Studia jsem započala současně, jejich ukončení však už proběhlo v jiných termínech.

Nyní mám za sebou 4. semestr navazujícího magisterského studia a ukončit bych jej měla SZZ 1.9. 2016 (tedy pořád ve 4. semestru). IS mi však pořád říká, že vzhledem k tomu, že můj zápis proběhl 21.7.2014, budou mi už od 21.7.2016 účtovány poplatky. Já se však všude dočetla, že pokud jsou všechna má předešlá studia ukončená řádně, nepočítají se do délky mého stávajícího studia, tudíž bych měla mít nárok ještě na dalších 365 dnů. Nebo jsem to pochopila špatně?
20. 7. 2016 19:00nové

Ahoj, nevím kde přesně "všude" ses dočetla svůj předpoklad, ale ono je to trochu jinak, například zákon neoperuje s žádným "nárokem" studenta, ale jen s povinností vyměření poplatku a stanovením podmínek, apod.

Pokud ale vynecháme technikálie, je aktuální výklad toho, že "dalším" studiem není mj. "studium NMgr absolventa bakalářského programu" právě takový, že jazykovou analýzou singulár implikuje pouze jedno Bc studium.
Proto je standardní výklad současného zákona v souladu s tím, co říkáš, že Ti ukazuje IS (po absolutoriu dvou Bc studií se následné NMgr považuje za další, nikoliv řádné studium).

Nicméně od 1.9. nám vstoupí v účinnost novela zákona, která zruší rozdělení na řádná vs. další studia, čímž se dostaneš do situace, že bude poplatek v každém studiu hrozit až po uplynutí standardní doby zvýšené o rok.