Petice proti násilí v televizi

Se znepokojením sledujeme, jak se na našich televizních okruzích neustále zvyšuje počet pořadů založených na zločinu a hlavně na násilí. Přitom ubývá pořadů pro ty, kterým se násilí nelíbí, nebo jim z nějakého důvodu vadí. Zvláště privátní televize se chovají tak, jako by 8 z 10 diváků toužilo každý den vidět fyzickou likvidaci člověka. Poukazují přitom na vysokou sledovanost právě pořadů tohoto typu. Bohužel při tom srovnávají věci nesrovnatelné: Rodinný pořad je uveden jednou, v lepším případě dvakrát týdně. Pořad zabývající se násilím 3 i vícekrát denně. Vyšší sledovanost násilných pořadů je zčásti způsobeno nedostatkem kvalitních pořadů jiného druhu. Diváci prostě nemají šanci zvolit si pořad jiného charakteru, tak se dívají na to, co je jim předkládáno. Podobné tendence není poslední dobou ušetřena ani Česká televize. Ještě před 3 lety vysílala každou středu a sobotu odpoledne seriál rodinného charakteru. Ať už z vlastního archívu, nebo z dovozu. Dnes už tak bohužel nečiní.

Chování člověka a zvláště dítěte je v první řadě ovlivněno prostředím, v kterém žije. Genetické předpoklady, například sklony k násilí, jsou až na druhém místě. Takže si sami vychováváme své šílené střelce a dětské vrahy. Důkaz o pravdivosti tohoto tvrzení nechť si každý najde ve své paměti. V dobách, kdy se u nás nezobrazovalo tolik násilí, mohli jsme šílené střelce a vraždící děti vidět jen ve zpravodajství z USA. Pokud v USA chtějí vychovávat vrahy školou povinné a vymýšlet pro ně stále rafinovanější filmové zločiny, ať tak činí pokud uznají za vhodné, ale at tak nečiní u nás. Ze všech vražd spáchaných dětmi za posledních 5 let, jen jediná byla spáchána z důvodů vrozené úchylky - známý případ z Kmetiněvsi. V ostatních případech se jednalo o vliv prostředí. Děti se prostě chovají tak, jak to vidí každý den v televizi.

Naše země bývala uznávanou velmocí ve výrobě filmů a seriálů s rodinnou a dětskou tématikou. O filmy natočené v přůběhu 70. a 80. letech je v zahraničí stále velký zájem. Proč se tedy nevrátit k zavedené tradici? Z těchto důvodů žádáme následující

1) Každý pořad, který zobrazuje návod na zabití člověka, musí být označen jako mládeži nevhodný.

2) Pořad zobrazující obzvláště brutální zločiny, nebo smrt dítěte by neměl být vysílán před 20 hodinou. Ve dnech, po kterých následuje den volna a kdy děti chodí spát později, by tato hranice měla být posunuta na 22h.

3) Žádáme Českou televizi aby byla obnovena činnost redakce pro děti a mládež a vlastní tvorba pro tuto skupinu diváků, nejméně v rozsahu, v jakém byla po roce 1990. Dále žádáme aby byla obnovena odpolední pásma pro mládež, obsahově i časově obdobná někdejším pořadům Vega a Magion.

4) Výrazné omezení pořadů zobrazujících násilí v době kdy je očekáváno zvýšené množství dětí před televizními obrazovkami. To znamená hlavně odpoledne pracovních dnů, kdy přicházejí se škol a usedají k televizi. V tuto dobu by měl alespoň jeden z celoplošných TV kanálů vysílat pásmo pořadů pro tuto kategorii diváků. Máme 4 celoplošné okruhy, takže není problém aby se stanice střídaly, například podle následujícího schématu: Pondělí Prima
Úterý ČT (Vega)
Středa Nova
Čtvrtek ČT (Magion)
Pátek -nic-

Poznámka: ČT vysílá 2 kanály, proto má také 2 dny.

5) Měl by být změněn systém tvorby televizního programu. Odpoledne patří program dětem, večer dospělým

6) Žádáme vládu, senát a parlament ČR aby byly nastaveny takové podmínky, které podpoří výrobu filmů a seriálů rodinného charakteru. Tak, aby se Česká republika mohla vrátit zpět mezi velmoci uznávané v tomto žánru. Tato tvorba by neměla být nahrazována importem levného násilí ze zámoří. Jistě je možné podporovat tento, pro nás tak typický druh filmu, například jeho přeřazením do výhodnější daňové skupiny, osvobození od některých poplatků spojených s výrobou a distribucí filmu, nebo vyjímkou k zákonu o práci dětských herců, pro potřeby filmu, který bude určen dětem.

7) Vyzýváme tvůrce filmů aby navázali na tradici rodinných a dětských filmů a obnovili tvorbu v tomto žánru.

8) Vyzýváme zákonodárce aby vypracovali jasná pravidla hry pro zobrazování násilí v televizi. žádáme aby soukromým televizím byla stanovena maximální kvóta na pořady založené na zločinu. A minimální kvóty na pořady rozvíjející kladné vlastnosti každého člověka. Jako například pořady rodinného charakteru nebo vzdělání. Těmto zásadám by měla být dána přednost před dětskými kriminály; Trest pro vraha mrtvému život nevrátí ale když mladiství neuvidí návod, zločin nebude spáchán.


Tomáš Franke
2007-03-19 13:20 http://www.tomas-franke.cz/?q=node/30