Broušení následuje po frézování. Frézovaná čočka nemá povrch dokonale hladký ani přesný. Broušením čočky dostanou přesné rozměry, požadovaný tvar a hladkost povrchu. Při broušení se odebírá asi 0.3 mm materiálu. Při konvenční výrobě se jako brusné médium používají brousící fólie, které se lepí na tzv. šaly. Při Free-Form broušení (pokud je vyžadováno) se používá speciální brousící koule. Šala je přípravek pro konvenční výrobu brýlových čoček, která má určité zakřivení. Každá šala má viditelné označení zakřivení. Šala je vždy vypuklá (konvexní) a je to protikus zadní plochy čočky, která se bude brousit, resp. leštit. Křivka šal je obvykle zaokrouhlovaná na osminy nebo šestnáctiny dioptrie. Při 1/8 zaokrouhlení potřebuje receptová brusírna přibližně 2500 šal a při 1/16 zaokrouhlení přibližně 5000 šal.
Šaly se kupují nebo vyrábějí na frézce (stroji) z hliníkových, nebo litinových polotovarů; plastových polotovarů, nebo z měkkého polyuretanového materiálu, které jsou pouze na jedno použití. Po určité době se šaly musí znovu vyfrézovat, protože dochází k jejich opotřebování. Nejdelší životnost mají hliníkové šaly. Šaly se používají pouze při konvenční výrobě, ne při Free-Form výrobě. Pokud je požadována zadní křivka −5 D, bude použita šala +5 D. Křivka šal musí být již z výroby kompenzovaná, protože se mění její zakřivení nalepením brousící nebo leštící fólie.
Celá operace broušení trvá přibližně 1–2 minuty. Závisí na indexu lomu materiálu, průměru a velikosti zadní křivky. Jako brousící médium se používá brusná fólie, která se po každé čočce mění za novou. Teplo, které vzniká třením brusné fólie a čočky je eliminované vodou (8–10 °C). Voda zároveň pomáhá odplavovat nabroušený materiál. Povrch čočky má finální křivku a na čočce je možné naměřit požadovanou dioptrii. Broušení probíhá na základě oscilačně-rotačního pohybu šaly, pohybu a mírných zdvizích čočky.
Po skončení procesu operátor kontroluje kvalitu obrobku, hlavně zadní plochy a okraje čočky. Pro detailnější kontrolu se používá lupa. Povrch čočky po broušení musí být hladký. Čočky při konvenčním broušení se vždy brousí v páře. Dalším procesem je leštění.
Technické řešení této výukové pomůcky je spolufinancováno Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.