Přechod na menu, Přechod na obsah, Přechod na patičku

Acidorezistentní barvení

Cíl cvičení

Acidorezistentní barvení a Gramovo barvení gramlabilních buněk.

Úvodní slovo

Jako gramvariabilní či gramlabilní mikroorganizmy se označují ty, u nichž se v čisté kultuře část buněk obarví grampozitivně a část gramnegativně.

Acidorezistentní mikroorganizmy obsahují v buněčné stěně vysoký podíl glykolipidů, zejména mykolových kyselin, mastných kyselin a vyšších alkoholů. Z toho důvodu se neodbarvují anorganickými kyselinami ani směsí kyseliny a alkoholu při barvení dle Ziehl‑Neelsena. Acidorezistence má význam k odlišení některých bakteriálních druhů, např. Mycobacterium tuberculosis a M. leprae. Acidorezistentní bakterie jsou relativně nepropustné a rezistentní k slabým barvivům. Pokud se ale obarví barvivem se silnou barvicí schopností (např. bazický fuchsin rozpuštěný v 5 % fenolu), neodbarví se ani 20 % kyselinou sírovou. Acidorezistence závisí na integritě buňky, obsahu lipidů a pravděpodobně i na jejich zvláštním anatomickém uspořádání.

Vlastnosti vybraných mikroorganizmů

Acinetobacter
krátké tyčky až kokotyčky ve dvojicích či řetízcích; gramnegativní či gramvariabilní (obr. 78)
Acinetobacter grimontii obarvený metodou dle Grama
Obr. 78 Acinetobacter grimontii obarvený metodou dle Grama (archiv autorek)
Corynebacterium
rovné či mírně zakřivené štíhlé tyčky se zúženými či ztluštělými konci (kyjovité formy) nebo v krátkých palisádách; grampozitivní; neacidorezistentní
Mycobacterium
rovné či mírně zakřivené tyčky, občas se větvící; netvoří vzdušné hyfy, konidie ani pouzdra; slabě grampozitivní; acidorezistentní; některé druhy rostou velice pomalu (až několik týdnů)
Nocardia
mírně či silně větvená vlákna substrátového mycelia rostoucí na povrchu nebo pronikající do agaru, tvorba redukovaného vzdušného mycelia; grampozitivní až gramvariabilní; někteří zástupci acidorezistentní
Rhodococcus
tyčky tvořící silně větvené substrátové mycelium, vlákna se rozpadají do krátkých tyček a koků; někteří zástupci produkují slabé vzdušné hyfy; grampozitivní, mohou být acidorezistentní

Seznam přístrojů, materiálu a mikroorganizmů

Mikroorganizmy

  • Mycobacterium phlei CCM 5639 - acidorezistentní
  • Nocardia carnea CCM 2756 - acidorezistentní
  • Rhodococcus erythropolis CCM 277
  • Corynebacterium glutamicum CCM 2428
  • Acinetobacter grimontii CCM 7198T

Postup

Acidorezistentní barvení dle Ziehl-Neelsena

  • Připravit plamenem fixovaný preparát.
  • Převrstvit koncentrovaným karbolfuchsinem, zahřát do výstupu par a v případě nutnosti doplňovat barvivo. Preparát zahřívat 3-5 minut (nesmí se vařit).
  • Opláchnout kyselým alkoholem 2x, maximálně na 15 sekund.
  • Dobarvit Löfflerovou metylenovou modří nebo malachitovou zelení po dobu 30 sekund.
  • Opláchnout vodou a pozorovat při zvětšení 1000x.
  • Červeně zbarvené acidorezistentní buňky by měly být dobře patrné proti zelenému či modrému pozadí (obr. 79).
Barvení buněk dle Ziehl-Neelsena
Obr. 79 Barvení buněk dle Ziehl-Neelsena, Mycobacterium phlei (A), Nocardia carnea (B, C), Rhodococcus erythropolis (D) (archiv autorek)

Zhodnocení cvičení

  • Vyfocení a popis mikroskopických preparátů obarvených dle Ziehl-Neelsena.
  • Dařilo se Gramovým barvením obarvit acidorezistentní kultury?

Další informace k této problematice najdete v následující literatuře

  • Greenwood D., Slack R. C. B, Peuthere J. F., a kol., Lékařská mikrobiologie, Grada Publishing, 1999, ISBN 80-7169-365-0.
  • Sedláček I., Taxonomie prokaryot, Masarykova univerzita, Brno, 2007, ISBN 80-210-4207-9.

Kontrolní otázky

  1. Co je cílem acidorezistentního barvení?
  2. Jaký je význam dobarvení metylenovou modří při acidobazickém barvení?
  3. Pro původce jakých onemocnění se využívá acidorezistentní barvení?
  4. Co způsobuje, že jsou mikroorganizmy acidorezistentní?