ESF:KHNOPI Nauka o podniku I - Informace o předmětu
KHNOPI Nauka o podniku I
Ekonomicko-správní fakultajaro 2009
- Rozsah
- 0/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. Ing. Jiří Novotný, CSc. (přednášející)
Ing. Michal Kozub (cvičící)
doc. Ing. Pavla Marciánová, Ph.D. (cvičící)
Ing. Petr Mikuš, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Ing. Milan Sedláček, Ph.D. (cvičící)
Ing. Viliam Záthurecký, MBA, Ph.D. (cvičící) - Garance
- doc. Ing. Jiří Novotný, CSc.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Ekonomicko-správní fakulta
Kontaktní osoba: Vlasta Radová - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- KHNOPI/01: So 21. 2. 15:30–17:05 P102, 15:30–17:05 P101, So 14. 3. 15:30–18:45 P102, 15:30–18:45 P101, So 4. 4. 15:30–18:45 P102, 15:30–18:45 P101, So 2. 5. 15:30–17:05 P102, 15:30–17:05 P101, J. Novotný
KHNOPI/02: So 7. 3. 12:50–14:30 P101, So 28. 3. 15:30–18:45 P101, Ne 26. 4. 12:50–16:15 P101, So 23. 5. 12:50–14:30 P101, J. Novotný - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- předmět má 7 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Předmět Nauka o podniku I je vstupní, relativně samostatnou částí výuky základů podnikové ekonomiky. Seznamuje s předmětem a metodami zkoumání a popisu v podnikovém hospodářství a výstavbou podniku. Objasňuje cíle podniku, členění podnikohospodářských výrobních faktorů a jejich vzájemné vazby. Zaměřuje se na obecné otázky podnikové ekonomiky a hospodářského dění v podniku bez ohledu na jeho příslušnost ke konkrétnímu oboru nebo odvětví, či na jeho ziskovou či neziskovou orientaci. Spolu s navazujícím předmětem Nauka o podniku II, kde předmětem výkladu jsou základní podnikové funkce a činnosti, poskytuje komplexní pohled na podnik.
Cílem kurzu je získání základních teoretických a praktických poznatků výstavby podniku. Po absolvování kurzu by student měl být schopen:
- osvětlit předmět a metody zkoumání a členění v podnikovém hospodářství
- interpretovat strukturu podnikohosodářských výrobních faktorů, jejich vzájemných vazeb a uspořádání
- identifikovat různé typy a formy podniků
- rozumět příčinám a formám sdružování podnikatelských subjektů
- vyhodnotit vnitrostátní i mezistátní volbu stanoviště podniku
- analyzovat krizový vývoj podniku a charakterizovat tuto fázi jeho životního cyklu
Poznatky získané v tomto kurzu jsou rozvíjeny v navazujícícm předmětu Nauka o podniku 2, kde předmětem studia jsou základní podnikové činnosti a funkce. Společně je tak poskytován komplexní pohled na podnik.
- Osnova
- 1. Podnik jako součást národního hospodářství a předmět podnikového hospodářství
- 2. Podnikové hospodářství a jeho metody
- 3. Podnikové výrobní faktory a podnikové řízení jako výrobní faktor
- 4. Systém podnikových cílů, nástroje a principy řízení
- 5. Plánování a rozhodování v podniku
- 6. Podniková organizace
- 7. Lidský pracovní výkon a činitele jej ovlivňující
- 8. Odměňování práce
- 9. Dlouhodobý hmotný majetek a materiál jako výrobní faktory
- 10. Právní forma podniku
- 11. Živnostenské podnikání a malé a střední podniky
- 12. Sdružování podniků
- 13. Volba stanoviště podniku
- 14. Sanace a zánik podniku
- Literatura
- WÖHE, Günter a Eva KISLINGEROVÁ. Úvod do podnikového hospodářství. Translated by Zuzana Maňasová. 2. přeprac. a dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2007, xxix, 928. ISBN 9788071798972. info
- NOVOTNÝ, Jiří. Nauka o podniku 1. 1. vyd. Brno: MU ESF Brno, 2003, 208 s. 1. ISBN 80-210-3090-9. info
- SYNEK, Miloslav. Podniková ekonomika. Vyd. 1. Praha: C.H. Beck, 1999, xxii, 456. ISBN 8071792284. info
- NOVOTNÝ, Jiří a Petr SUCHÁNEK. Nauka o podniku I. 1. vyd. Brno: MU ESF Brno, 2004, 164 s. 1. ISBN 80-210-3333-9. info
- Metody hodnocení
Úspěšné absolvování dvou testů v průběhu semestru. Limit pro úspěšné absolvování 60%
Zkouška: jednovariantní test, 20 otázek. Limit pro úspěšné absolvování je 60%.
Dopustí-li se student u zkoušky nedovoleného jednání jako je opisování, vynášení zadání testů, používání nedovolených pomůcek, jednání narušující průběh zkoušky a její objektivitu, přeruší učitel zkoušku a podle závažnosti přestupku udělí klasifikaci do ISu F, nebo FF, případně i FFF.- Informace učitele
Doporučená literatura/recommended literature:1. Mugler, J. Podnikové hospodářství malých a středních podniků I – III. ZčU, Plzeň, 1997 - 1998
2. Veber. J. a kol. Podnikání malé a střední firmy. Grada, Praha, 2005, ISBN 80-247-1069-2.
3. Wöhe, G. Úvod do podnikového hospodářství. C. H. Beck, Praha, 1995 ISBN 80-7079-981-1.
4. Žák, M. a kol. Velká ekonomická encyklopedie. 2. rozšířené vyd., Linde, Praha, 2002, ISBN 80-7201-381-5.
5. Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání v platném znění
6. Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník v platném znění
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/econ/jaro2009/KHNOPI