MKH_PMAN Provozní management

Ekonomicko-správní fakulta
podzim 2009
Rozsah
0/0. 11 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Ing. Alena Klapalová, Ph.D. (přednášející)
doc. Ing. Radoslav Škapa, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. Ing. Radoslav Škapa, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Ekonomicko-správní fakulta
Kontaktní osoba: Vlasta Radová
Rozvrh
Ne 27. 9. 12:50–16:15 P201, Ne 18. 10. 8:30–11:50 P201, 12:50–16:15 P201, Ne 13. 12. 8:30–11:50 P201, 12:50–16:15 P201
Předpoklady
(( KHNPII Nauka o podniku || BKH_NAPO Nauka o podniku ) && ( KHMANA Management I || BKH_MAN1 Management 1 ) || SOUHLAS )
Předmět předpokládá znalosti na úrovni kurzů - Nauka o podniku I a II, Management I, Marketing I, Logistika a přeprava, Systémy řízení.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Kurz rozvíjí poznatky z předmětů Management, Marketing, Nauka o podniku II, Logistiky a dalších, a zaměřuje se na operativní (částečně i taktické) úlohy podniků, které jsou spojeny s řízením procesů tvorby hmotných a nehmotných produktů. Na konci tohoto kurzu bude student:
- interpretovat význam provozních činností při procesu tvorby hodnoty;
- schopen vysvětlit vazby mezi strategickým, taktickým a operativním řízením podniku;
- navrhovat jednoduché produkční procesy a aplikovat základní používané metody;
- rozumět základním konceptům a nástrojům uplatňovaným v provozním managementu;
- porovnat moderní koncepce řízení jakosti uplatňované v podnicích a mechanizmy zabezpečování jakosti na národní úrovni;
- ukázat jak provozní činnost souvisí s dalšími podnikovými funkcemi;
Osnova
  • Témata přednášek:
  • 1. Strategie - provozní strategie jako podpora podnikové konkurenceschopnosti
  • 2. Systémy řízení jakosti
  • 3. Kvalita v návrhu výrobků a služeb
  • 4. Úloha státu v řízení jakosti
  • 5. Procesní management
  • 6. Projektování výroby - procesy, technologie a kapacity
  • 7. Layout výrobních zařízení
  • 8. Agregátní plánování
  • 9. Plánování zdrojů
  • 10. Štíhlá výroba
Literatura
  • RUSSELL, Roberta S. a Bernard TAYLOR. Operations management : quality and competitiveness in a global environment. 5th ed. Hoboken: Wiley, 2006, xxii, 808. ISBN 0471692093. info
  • ŘEPA, Václav. Podnikové procesy : procesní řízení a modelování. 1. vyd. Praha: Grada, 2006, 265 s. ISBN 8024712814. info
  • KOŠTURIAK, Ján a Zbyněk FROLÍK. Štíhlý a inovativní podnik. 1. vyd. Praha: Alfa Publishing, 2006, 237 s. ISBN 8086851389. info
  • KAVAN, Michal. Výrobní a provozní management. 1. vyd. Praha: Grada, 2002, 424 s. ISBN 8024701995. info
  • TOMEK, Gustav a Věra VÁVROVÁ. Řízení výroby. Vyd. 1. Praha: Grada, 1999, 439 s. ISBN 8071695785. info
Výukové metody
Výuka probíhá formou tutorialů, které zahrnují výklad diskusní formou, představení hlavních konceptů a nástrojů a ukázky jejich aplikace. Využití multimedií.
Metody hodnocení
Předmět je ukončen písemnou zkouškou. Minimální požadovaný počet bodů je 60%. Účast na zkoušce je podmíněna zpracováním dvou seminárních prácí v průběhu semestru.
Dopustí-li se student u zkoušky nedovoleného jednání jako je opisování, vynášení zadání testů, používání nedovolených pomůcek, jednání narušující průběh zkoušky a její objektivitu, přeruší učitel zkoušku a podle závažnosti přestupku udělí klasifikaci do ISu F, nebo FF, případně i FFF.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět si nezapisují studenti, kteří absolvovali předmět KHPMAN.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021.