BVDP0422 Souvislá dietologická praxe II

Lékařská fakulta
jaro 2025
Rozsah
160. 6 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Alena Mottlová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Kateřina Ondrušová (cvičící), Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Michaela Příhodová (cvičící)
Mgr. Barbora Slanařová (cvičící)
Mgr. Veronika Volavá (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Mgr. Kamila Stýskalíková (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Kamila Stýskalíková
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVDP0221 Souv. dietol. praxe I && BVLV0321c Léč. výživa I - cv. && BVBV0321s Biochemie výživy - s.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je ověření a uplatnění teoretických vědomostí a získání praktických dovedností pod odborným vedením nutričních terapeutů způsobilých k výkonu povolání bez odborného dohledu na Oddělení klinické nebo léčebné výživy ve zdravotnickém či lázeňském zařízení.
Výstupy z učení
Díky aplikaci teoretických vědomostí a dovedností student:
- prohloubí, upevní a dále rozvíjí odborné znalosti a dovednosti
- získá potřebný celkový přehled o provozních podmínkách jednotlivých pracovišť ve zdravotnických a lázeňských zařízeních a samozřejmě také pacientech a klientech těchto zařízení, do kterých jsou schopni se pracovně zapojit.
Osnova
  • Odborná praxe po 4. semestru – délka trvání 4 týdny - minimálně 2 různá zdravotnická zařízení.

    1 týden praxe:
  • organizace práce, zásady ochrany a bezpečnosti při práci, zásady hygienického zabezpečení stravování
  • sestavování jídelních lístků (denních, týdenních, na stanovené období) se zřetelem k zásadám dietního stravování
  • zpracování tiskopisů pro zabezpečení stravování
  • stanovení správných technologických postupů a úpravy jednotlivých základních a vybraných speciálních a dietních pokrmů
  • kontrola přípravy pokrmů, správného výdeje diet, úpravy a podání stravy včetně kultury stolování
  • technologické zpracování speciálních druhů léčebné diety
  • hodnocení celkového stravování z dietetického hlediska a z pohledu hygienického zabezpečení
  • propočty energetické a biologické hodnoty pokrmů
  • práce s normami, pomocnými tabulkami dávek
  • možnosti využití výpočetní techniky

    3 týdny praxe - klinická pracoviště se zaměřením na dietologii, lůžková oddělení zdravotnických a sociálních zařízení (interní, gerontologická, dětská, onkologická oddělení, metabolické jednotky, JIP/ARO):
  • Tato souvislá praxe navazuje na teoretické znalosti získané v předmětech dietologie, vnitřního lékařství a léčebné výživy. Studenti si mohou zvolit dvě klinická pracoviště, kde stráví čas s nutričními terapeuty, kteří pracují na oddělení. Tato praxe se prolíná s praxí na oddělení klinické výživy. Zde si mohou ověřovat specifika jednotlivých klinických oborů ve vazbě na základní onemocnění. Mohou rozpoznávat rozdíly v nutriční péči o pacienty v těžkých stavech a o pacienty např. s metabolickými nebo psychiatrickými onemocněními. Základním cílem této praxe je získání zkušeností s prací multidisciplinárního týmu v péči o pacienta.
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • BENEŠ, Petr. Základy umělé výživy : nutriční péče pro nemocniční praxi. 1. vyd. Praha: MAXDORF, 1999, 108 s. ISBN 8085800713. info
Výukové metody
stáž
Metody hodnocení
písemné zhodnocení praxe, kazuistika, zápočet
Další komentáře
Výuka probíhá blokově.
Poznámka k četnosti výuky: 4 týdny.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.