LF:BVDP0221 Souv. dietol. praxe I - Informace o předmětu
BVDP0221 Souvislá dietologická praxe I
Lékařská fakultajaro 2025
- Rozsah
- 80. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Alena Mottlová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Kateřina Ondrušová (cvičící), Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Martin Krobot, Ph.D. (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Mgr. Kamila Stýskalíková (pomocník) - Garance
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Kamila Stýskalíková
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVKP011p Technologie přípravy pokrmů I && BKUV011p Základy výživy - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ) (2)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem odborné praxe je ověření a uplatnění teoretických vědomostí a získání praktických dovedností pod odborným vedením nutričních terapeutů způsobilých k výkonu povolání bez odborného dohledu v různých typech stravovacího provozu ve zdravotnickém, sociálním nebo školním zařízení.
- Výstupy z učení
- Díky aplikaci teoretických vědomostí a dovedností student:
- prohloubí, upevní a dále rozvíjí odborné znalosti a dovednosti
- získá potřebný celkový přehled o provozních podmínkách stravovacích služeb jednotlivých pracovišť ve zdravotnických,lázeňských,sociálních a školních zařízeních a samozřejmě také pacientech a klientech těchto zařízení, do kterých jsou schopni se pracovně zapojit. - Osnova
- 2 týdny odborné praxe: seznámení se s pracovištěm a organizací práce, zásadami bezpečnosti práce. Příprava stravy - opatřování potravin, přípravné fáze přípravy, zacházení s potravinami při přípravě s ohledem na léčebnou výživu. Výdej stravy - expedování z kuchyně. Skladové hospodářství a administrativa. Hygienická ochrana potravin.
- Literatura
- povinná literatura
- KAPOUNOVÁ, Zlata; Anna PACKOVÁ; Jana PETROVÁ; Jana SPÁČILOVÁ; Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5. info
- doporučená literatura
- GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
- neurčeno
- STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
- Výukové metody
- 2týdenní stáž - 1.týden ve zdravotnickém nebo sociálním zařízení, 2. týden ve školském zařízení
- Metody hodnocení
- písemné zhodnocení praxe,zápočet
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá blokově.
Poznámka k četnosti výuky: 2 týdny. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2025/BVDP0221