LF:BVKP011p Technologie přípravy pokrmů I - Informace o předmětu
BVKP011p Technologie přípravy pokrmů I -přednáška
Lékařská fakultapodzim 2024
- Rozsah
- 2/0/0. 30. 1 kr. Doporučované ukončení: z. Jiná možná ukončení: k.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Ulbrich, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Po 16. 9. až Čt 21. 11. Čt 15:00–16:40 A21/108; a Pá 4. 10. 13:00–17:10 A21/232, So 5. 10. 13:00–17:10 A21/232, Pá 11. 10. 13:00–17:10 A21/232, So 12. 10. 13:00–17:10 A21/232, Pá 18. 10. 13:00–17:10 A21/232, So 19. 10. 13:00–17:10 A21/232
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Zdravotní vědy (program LF, N-SZ, směr Pedagogická specializace výživa člověka)
- Cíle předmětu
- Obsahově je zaměřen především na základní poznatky o surovinách a správné výživě. Měl by naučit studenty využívat výhod základních tepelných postupů při přípravě pokrmů podle zásad správné výživy, orientovat se v sortimentu potravin a nápojů a jejich gastronomické využitelnosti. Seznámit studenty s bezpečným používáním technických a technologických zařízení v gastronomickém provozu. Je zaměřen na znalost účelu kritických bodů HACCP, jejich aplikace v provozu a dodržování hygienických předpisů, sestavování menu podle gastronomických pravidel, a dalších hledisek. Nezbytnou součástí je praktická příprava pokrmů podle zásad technologického zpracování potravin a hygienických norem.
- Výstupy z učení
- Po ukončení kurzu bude student schopen:
- prakticky využít kulinární postupy
- zvláštnosti zacházení s potravinami a v dalších souvislostech i provozní místnosti gastronomického závodu, a jejich vybavení a zásady, kterými se celá výroba pokrmů řídí
- využít praktických dovedností při přípravě pokrmů a nápojů
- osvojit si vhodnou sestavu potravin a technologii přípravy, tak aby ve výsledku bylo komplexní zpracování surovinového a technologického plánu k přípravě dietního stravování pro celé zdravotnické i jiné zařízení, včetně ekonomických i nutričních hodnot
-splňovat nejvyšší odborné, hygienické a estetické požadavky i s ohledem na doporučení v dietním režimu. - Osnova
- Přednášky: Předmět umožňuje studentům získat teoretické vědomosti o technologii přípravy pokrmů a nápojů. Vyučující průběžně seznamuje studenty s mezipředmětovými vztahy - s předměty, Potraviny rostlinné a živočišné, Hygiena potravin - oborová legislativa, Chemie potravin, Ekonomika - etika a etiketa v podnikání, Dietologie, Výpočetní technika, Biochemie výživy. Důraz je kladen i na otázky bezpečnosti práce a zásad požární ochrany studentů a používání ochranných pracovních pomůcek, manipulaci a ošetřování surovin i hotových výrobků, gastronomická pravidla při sestavování stravy a jídelních lístků, hygienické zásady při přípravě i podávání pokrmů a nápojů.Teoretické znalosti předmětu umožňují řízení a organizaci stravovacích provozů.
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- písemná práce, kolokvium
- Navazující předměty
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BVKP011p