BVKP011p Technologie přípravy pokrmů I -přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2010
Rozsah
2/0/0. 1 kr. Doporučované ukončení: z. Jiná možná ukončení: k.
Vyučující
Bc. Olga Illková (cvičící)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Rozvrh
St 14:30–17:30 A21/112
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studijní předmět Technologie přípravy pokrmů – vaření a dietní vaření je zaměřen teoreticky i prakticky, popisuje jednotlivé charakteristické kulinární postupy, zvláštnosti zacházení s potravinami a v dalších souvislostech i provozní místnosti gastronomického závodu, a jejich vybavení a zásady, kterými se celá výroba pokrmů řídí. praktické dovednosti při přípravě pokrmů a nápojů. Studenti si postupně osvojí vhodnou sestavu potravin a technologii přípravy, tak aby ve výsledku bylo komplexní zpracování surovinového a technologického plánu k přípravě dietního stravování pro celé zdravotnické i jiné zařízení, včetně ekonomických i nutričních hodnot.Jsou schopni splňovat nejvyšší odborné, hygienické a estetické požadavky i s ohledem na doporučení v dietním režimu. Osvojování vědomostí a dovedností je závislé na volbě vhodných vyučovacích, výchovných a výcvikových metod, které mají aktivizovat žáky ve studijním procesu. Vyučující uplatňuje důležité pedagogické zásady, zejména zásadu názornosti a výklad spojuje s vlastní demonstrací. Předmět rozvíjí zejména dovednosti komunikativní, personální, interpersonální a dovednosti při řešení problémových situací ve výživě. Z hlediska klíčových dovedností vyučovací předmět poskytuje komplexní rozvoj osobnosti a praktických dovedností pro práci nutričního terapeuta
Osnova
  • Přednášky: Předmět umožňuje studentům získat teoretické vědomosti o technologii přípravy pokrmů a nápojů. Vyučující průběžně seznamuje studenty s mezipředmětovými vztahy - s předměty, Potraviny rostlinné a živočišné, Hygiena potravin - oborová legislativa, Chemie potravin, Ekonomika - etika a etiketa v podnikání, Dietologie, Výpočetní technika, Biochemie výživy. Důraz je kladen i na otázky bezpečnosti práce a zásad požární ochrany studentů a používání ochranných pracovních pomůcek, manipulaci a ošetřování surovin i hotových výrobků, gastronomická pravidla při sestavování stravy a jídelních lístků, hygienické zásady při přípravě i podávání pokrmů a nápojů.Teoretické znalosti předmětu umožňují řízení a organizaci stravovacích provozů.
Literatura
  • BOUSQUET, Renée a Annie LAURENT. Travaux pratiques de techniques culinaires. Paris: Editeurs Doin, 2004, 239 s. ISBN 2704011850. info
  • VYZULA, Rostislav. Výživa při onkologickém onemocnění. 1. vyd. Praha: Galén, 2001, 122 s. ISBN 8072621203. info
  • BULKOVÁ, Věra. Nauka o poživatinách. Vyd. 1. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 204 s. ISBN 8070132930. info
  • ILLKOVÁ, Olga. technologie přípravy pokrmů. 1.vydání. Slavkov: Rozrazil, 1995. ISBN 80-85382-13-X. info
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
písemná práce, kolokvium
Navazující předměty
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.