LF:BVKP011p Technologie přípravy pokrmů I - Informace o předmětu
BVKP011p Technologie přípravy pokrmů I -přednáška
Lékařská fakultapodzim 2010
- Rozsah
- 2/0/0. 1 kr. Doporučované ukončení: z. Jiná možná ukončení: k.
- Vyučující
- Bc. Olga Illková (cvičící)
- Garance
- MVDr. Halina Matějová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- St 14:30–17:30 A21/112
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Zdravotní vědy (program LF, N-SZ, směr Pedagogická specializace výživa člověka)
- Cíle předmětu
- Studijní předmět Technologie přípravy pokrmů – vaření a dietní vaření je zaměřen teoreticky i prakticky, popisuje jednotlivé charakteristické kulinární postupy, zvláštnosti zacházení s potravinami a v dalších souvislostech i provozní místnosti gastronomického závodu, a jejich vybavení a zásady, kterými se celá výroba pokrmů řídí. praktické dovednosti při přípravě pokrmů a nápojů. Studenti si postupně osvojí vhodnou sestavu potravin a technologii přípravy, tak aby ve výsledku bylo komplexní zpracování surovinového a technologického plánu k přípravě dietního stravování pro celé zdravotnické i jiné zařízení, včetně ekonomických i nutričních hodnot.Jsou schopni splňovat nejvyšší odborné, hygienické a estetické požadavky i s ohledem na doporučení v dietním režimu. Osvojování vědomostí a dovedností je závislé na volbě vhodných vyučovacích, výchovných a výcvikových metod, které mají aktivizovat žáky ve studijním procesu. Vyučující uplatňuje důležité pedagogické zásady, zejména zásadu názornosti a výklad spojuje s vlastní demonstrací. Předmět rozvíjí zejména dovednosti komunikativní, personální, interpersonální a dovednosti při řešení problémových situací ve výživě. Z hlediska klíčových dovedností vyučovací předmět poskytuje komplexní rozvoj osobnosti a praktických dovedností pro práci nutričního terapeuta
- Osnova
- Přednášky: Předmět umožňuje studentům získat teoretické vědomosti o technologii přípravy pokrmů a nápojů. Vyučující průběžně seznamuje studenty s mezipředmětovými vztahy - s předměty, Potraviny rostlinné a živočišné, Hygiena potravin - oborová legislativa, Chemie potravin, Ekonomika - etika a etiketa v podnikání, Dietologie, Výpočetní technika, Biochemie výživy. Důraz je kladen i na otázky bezpečnosti práce a zásad požární ochrany studentů a používání ochranných pracovních pomůcek, manipulaci a ošetřování surovin i hotových výrobků, gastronomická pravidla při sestavování stravy a jídelních lístků, hygienické zásady při přípravě i podávání pokrmů a nápojů.Teoretické znalosti předmětu umožňují řízení a organizaci stravovacích provozů.
- Literatura
- BOUSQUET, Renée a Annie LAURENT. Travaux pratiques de techniques culinaires. Paris: Editeurs Doin, 2004, 239 s. ISBN 2704011850. info
- VYZULA, Rostislav. Výživa při onkologickém onemocnění. 1. vyd. Praha: Galén, 2001, 122 s. ISBN 8072621203. info
- BULKOVÁ, Věra. Nauka o poživatinách. Vyd. 1. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 204 s. ISBN 8070132930. info
- ILLKOVÁ, Olga. technologie přípravy pokrmů. 1.vydání. Slavkov: Rozrazil, 1995. ISBN 80-85382-13-X. info
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- písemná práce, kolokvium
- Navazující předměty
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2010, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2010/BVKP011p