MNPX1044 Praxe IV

Lékařská fakulta
jaro 2019
Rozsah
0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Věra Andrášková (cvičící), Mgr. Martin Krobot (zástupce)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
MUDr. Jana Šťastná, Ph.D. (cvičící)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 10:30–12:10 A21/327 - Sekretariát, St 7:00–12:40 A21/327 - Sekretariát
Předpoklady
MNPX0943 Praxe III
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je ověření a uplatnění teoretických vědomostí a získání praktických dovedností pod odborným vedením ve zdravotnickém zařízení.
Osnova
  • V rámci odborné praxe budou v souladu se vzdělávacími programy specializačního vzdělávání Výživa dětí a Výživa dospělých, uveřejněnými ve Věstníku MZ ČR, plněny následující výkony:

    1. Výživa dospělých - specializovaná nutriční péče
  • Vyhodnotit výsledky plošného nutričního screeningu a realizovat příslušná opatření
  • Zhodnotit výživový stav pacienta na základě nutriční anamnézy, výsledků fyzikálního, antropometrického a laboratorního vyšetření
  • Zhodnotit rizika vzniku malnutrice
  • Vytvořit plán specializované nutriční péče u pacienta s onemocněním vnitřních orgánů (též Kazuistický seminář)
  • Vytvořit edukační plán pro pacienta při propuštění do domácího prostředí (též Kazuistický seminář)
  • Edukovat pacienta o způsobu výživy před a po chirurgickém výkonu

    2. Výživa dospělých - výživa v intenzivní péči - v předmětu Výživa v intenzivní péči
  • Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče u pacientů v těžkých stavech (též Kazuistický seminář)
  • Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací (též Kazuistický seminář)
  • Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené diagnózy (též Kazuistický seminář)
  • Doporučování individuálních realimentačních postupů
  • Provádění individuálních propočtů nutričních potřeb dle stanovené diagnózy (též Kazuistický seminář)
  • Doporučování změn způsobu podávání stravy
  • Sledování a vyhodnocování pitného režimu
  • Sledování příjmu stravy a vyhodnocování jejího přijatého množství
  • Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk pacienta
  • Provádění propočtů enterální výživy a nutriční podpory

    3. Výživa dospělých - komunitní nutriční péče
  • Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče pro pacienty seniory (též Výživa v gastroenterologii, Kazuistický seminář)
  • Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací (též Výživa v gastroenterologii, Kazuistický seminář)
  • Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené diagnózy (též Výživa v gastroenterologii, Kazuistický seminář)
  • Provádění individuálních propočtů nutričních potřeb dle stanovené diagnózy (též Výživa v gastroenterologii, Kazuistický seminář)
  • Doporučování individuálních realimentačních postupů (též Výživa v gastroenterologii)
  • Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk (též Výživa v gastroenterologii)
  • Sledování pitného režimu pacienta/klienta (též Výživa v gastroenterologii)
  • Sledování příjmu stravy a vyhodnocování množství přijatého množství (též Výživa v gastroenterologii)
  • Doporučování změn způsobu podávání výživy (též Výživa v gastroenterologii)
  • Provádění propočtu enterální výživy a nutriční podpory (též Výživa v gastroenterologii)
  • Edukace seniorů v problematice výživy v komunitě i jedinců a rodinných příslušníků (v předmětu Komunikace a edukace ve výživě)

    4. Výživa dospělých - onkologie
  • Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče u onkologických pacientů (též Kazuistický seminář)
  • Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací (též Kazuistický seminář)
  • Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené diagnózy (též Kazuistický seminář)
  • Provádění individuálních propočtů nutričních potřeb dle stanovené diagnózy (též Kazuistický seminář)
  • Doporučování individuálních realimentačních postupů
  • Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk
  • Sledování pitného režimu onkologického pacienta
  • Sledování přijmu stravy a vyhodnocování množství přijatého množství
  • Doporučování změn způsobu podávání výživy
  • Provádění propočtu enterální výživy a nutriční podpory
  • Edukace onkologického pacienta a jeho rodinných příslušníků v problematice výživy při vzniklých komplikacích
  • Zpracování edukačního materiálu pro konkrétního onkologického pacienta

    5. Výživa dospělých - odborná praxe
  • Vyhodnocení nutričního stavu pacienta s různými onemocněními (též Výživa v gastroenterologii, Kazuistický seminář)
  • Edukace pacienta s PEG o výživě před propuštěním do domácího prostředí (též Výživa v gastroenterologii)
  • Edukace pacienta se stomií o výživě před propuštěním do domácího prostředí (též Výživa v gastroenterologii)

    6. Výživa dětí - poruchy příjmu potravy
  • Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče pro dětské pacienty s poruchami příjmu potravy (též Kazuistický seminář)
  • Vyhodnocení somatických i nutričních rizik s následnou dokumentací (též Kazuistický seminář)
  • Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené (též Kazuistický seminář)diagnózy
  • Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk dítěte
  • Sledování pitného režimu dětského pacienta
  • Sledování příjmu stravy a vyhodnocování přijatého množství
  • Doporučování změn způsobu podávání výživy
  • Zpracování edukačního materiálu pro mentální anorexii a dětskou obezitu

    7. Výživa dětí - odborná praxe
  • Vyhodnocení nutričního stavu dětských pacientů s různými onemocněními (též Kazuistický seminář)
Literatura
    doporučená literatura
  • International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
  • KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 9788087250129. info
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
  • POLICAR, Radek. Zdravotnická dokumentace v praxi. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2010, 223 s. ISBN 9788024723587. URL info
  • HOLLI, Betsy B. Communication and education skills for dietetics professionals. Edited by Betsy B. Holli. 5th ed. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins, 2009, xiv, 396. ISBN 9780781774345. info
Výukové metody
Praxe v následujících pracovištích - Fakultní nemocnice Brno, Masarykův onkologický ústav.
Metody hodnocení
Zápočet je studentovi udělen po předložení záznamu o praxi, kde vedoucí jednotlivých praxí podpisem (a příp. razítkem) stvrdili studentovu účast na praxi.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.