MNCH0821s Chirurgie II - seminář

Lékařská fakulta
jaro 2021
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LL.M. (cvičící)
Blanka Dvořáčková (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Hana Půčková (pomocník)
Eva Zahradníková (pomocník)
Garance
prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LL.M.
Chirurgická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 4. 3. 16:00–17:40 A21/112, Čt 11. 3. 16:00–17:40 A21/112, Čt 18. 3. 16:00–17:40 A21/112, Čt 25. 3. 16:00–17:40 A21/112, Čt 1. 4. 16:00–17:40 A21/112, Čt 8. 4. 16:00–17:40 A21/112, Čt 15. 4. 16:00–17:40 A21/112
Předpoklady
MNCH0721 Chirurgie I
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je propojení teoretických znalostí z chirurgie s nutriční terapii, aby je student byl schopen použit v praxi.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu bude student znát diagnostiku, léčebné a specializované nutriční postupy v chirurgii, bude schopen posoudit výživový stav klienta/pacienta a sestavit plán individuální nutriční péče pro klienty/pacienty a vyhodnotit účinnost individuálních nutričních postupů.
Osnova
  • 1.Obecné zásady perioperační výživy. 2.Výživa u pacientů po chirurgických výkonech na zažívacím traktu. 3.Akcelerovaná pooperační rehabilitace (Fast Track). 4.Zvláštnosti výživy u pacientů v perioperačním období po výkonech v oblasti hlavy a krku. 5.Perioperační výživa v traumatologii. 6.Perioperační výživa u chirurgických výkonů mimo GIT. 7.Baryatrie 8.Neodkladná první pomoc - kardiopulmonální resuscitace ( praktické nácviky)
Literatura
    doporučená literatura
  • SATINSKÝ, Igor, Eduard HAVEL, Roman BEZDĚK, Ivo HANKE, Marcela KÁŇOVÁ, Pavel KOHOUT, Jan MAŇÁK, Viktor MAŇÁSEK, Jan MATEK, František NOVÁK, Ivo NOVÁK, Martin OLIVERIUS, J POLEDNÍK, Michal ŠENKYŘÍK, Zuzana ŠERCLOVÁ, Pavel TĚŠINSKÝ, Libor URBÁNEK a Zdeněk ZADÁK. Klinická výživa v chirurgii – doporučení ESPEN s konsenzuálním hlasováním pracovní skupiny SKV. Rozhledy v chirurgii. Praha, 2018, roč. 97, S1, 10, s. 1-9. ISSN 1805-4579. info
  • TOMÍŠKA, Miroslav. Výživa onkologických pacientů. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2018, 743 stran. ISBN 9788020440648. info
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
    neurčeno
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. vydání. Praha: Current Media, 2016, 422 stran. ISBN 9788088129035. info
  • URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ a Jaroslava MARKOVÁ. Klinická výživa v současné praxi. druhé. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2010, 97 s. ISBN 978-80-7013-525-9. info
  • KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, 184. ISBN 9788087250082. info
Výukové metody
praktická výuka doplněná seminárními pracemi s diskusí
Metody hodnocení
vypracování seminární práce, 100 % účast
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.