BVPX0422 Praxe II

Lékařská fakulta
jaro 2023
Rozsah
0/3/0. 45. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (cvičící)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Kamila Stýskalíková
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVPX0321 Praxe I && BVLV0321c Léč. výživa I - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět je koncipován prakticky, je zaměřen na prevenci a nutriční péči zdravých i nemocných. Odborná praxe je uskutečňována na pracovišti zdravotnických zařízení, včetně odborných léčebných ústavů, školských zařízení, v edukačních centrech, ve Statním zdravotním ústavu, v ústavních zařízeních sociální péče a ve stravovacích provozech zdravotnických, lázeňských a sociálních zařízení. Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění klienta a pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností.
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny;
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech;
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy;
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin;
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění;
- sledovat účinnost stanovené nutriční péče;
- vyhodnotit stav výživy jednotlivých pacientů na základě provedených vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy, včetně specializovaných laboratorních vyšetření a kalorimetrie;
- navrhnout skladbu výživy a zavést příslušná výživová opatření;
- se podílet na činnosti nutričního týmu;
- vést nutriční dokumentaci pacienta - stanovovat nutriční diagnózy v souladu s procesem nutriční péče - navrhovat nutriční intervence a způsob monitoringu.
Osnova
  • V rámci průběžné praxe bude student vykonávat následující činnosti v nutriční ambulanci: - náslech - odebírat obecnou a nutriční anamnézu - provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků - odhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie - edukovat pacienty pod dohledem školitele. V průběhu praxe na oddělení: - samostatně odebírat obecnou a nutriční anamnézu - provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků -o dhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie - hodnotit klinický stav s ohledem na omezení z hlediska výživy - stanovovat nutriční diagnózy v souladu s procesem nutriční péče - navrhovat nutriční intervence a způsob monitoringu.
Literatura
    doporučená literatura
  • Manual of dietetic practice. Edited by Joan Gandy. 5th ed. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014. xiv, 998. ISBN 9780470656228
  • LEE, Robert D. a David C. NIEMAN. Nutritional assessment. Sixth edition. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education, 2013, xii, 500. ISBN 9780078021336. info
    neurčeno
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2024, jaro 2025.