LF:BVKP011c Technologie přípravy pokrmů I - Informace o předmětu
BVKP011c Technologie přípravy pokrmů I - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2010
- Rozsah
- 0/2. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Bc. Olga Illková (cvičící)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- MVDr. Halina Matějová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- St 14:30–17:30 A21/112
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Zdravotní vědy (program LF, N-SZ, směr Pedagogická specializace výživa člověka)
- Cíle předmětu
- Studijní předmět Technologie přípravy pokrmů – vaření a dietní vaření je zaměřen teoreticky i prakticky, popisuje jednotlivé charakteristické kulinární postupy, zvláštnosti zacházení s potravinami a v dalších souvislostech i provozní místnosti gastronomického závodu, a jejich vybavení a zásady, kterými se celá výroba pokrmů řídí. praktické dovednosti při přípravě pokrmů a nápojů. Studenti si postupně osvojí vhodnou sestavu potravin a technologii přípravy, tak aby ve výsledku bylo komplexní zpracování surovinového a technologického plánu k přípravě dietního stravování pro celé zdravotnické i jiné zařízení, včetně ekonomických i nutričních hodnot.Jsou schopni splňovat nejvyšší odborné, hygienické a estetické požadavky i s ohledem na doporučení v dietním režimu. Osvojování vědomostí a dovedností je závislé na volbě vhodných vyučovacích, výchovných a výcvikových metod, které mají aktivizovat žáky ve studijním procesu. Vyučující uplatňuje důležité pedagogické zásady, zejména zásadu názornosti a výklad spojuje s vlastní demonstrací. Předmět rozvíjí zejména dovednosti komunikativní, personální, interpersonální a dovednosti při řešení problémových situací ve výživě. Z hlediska klíčových dovedností vyučovací předmět poskytuje komplexní rozvoj osobnosti a praktických dovedností pro práci nutričního terapeuta
- Osnova
- Předběžná příprava potravin - opracování, údržnost potravin, skladování Tepelné úpravy pokrmů a nápojů Technologie přípravy polévek, příloh, masa, bezmasých pokrmů, dezertů a moučníků, výrobky studené kuchyně, diety a výběr potravin, gastronomická pravidla, normování a sestavování jídelních lístků dle požadovaných zásad Sledování výrobního střediska při dodržování HACCP Kulinární příprava pokrmů při exkurzi v provozech
- Literatura
- VYZULA, Rostislav. Výživa při onkologickém onemocnění. 2001. vyd. Praha: Galén, 2001. info
- ILLKOVÁ, Olga. technologie přípravy pokrmů. 1.vydání. Slavkov: Rozrazil, 1995. ISBN 80-85382-13-X. info
- Výukové metody
- cvičení s praktickou průpravou technologie přípravy pokrmů
- Metody hodnocení
- zápočet
- Navazující předměty
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2010, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2010/BVKP011c