BVCP0121 Chemie potravin I

Lékařská fakulta
podzim 2011
Rozsah
1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Jiří Totušek, CSc. (přednášející)
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (přednášející)
Garance
RNDr. Jiří Totušek, CSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámení se s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách a s jejich změnami během technologického zpracování a kulinářských úprav a rovněž s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
Osnova
  • Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny Tuky a jiné lipidy Sacharidy Vitaminy (hydrosolubilní, liposolubilní) Minerální látky (esenciální prvky, voda) Aromatické látky Chuťové látky Barviva
Literatura
  • VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin. 2. Vyd. 2., uprav. Tábor: OSSIS, 2002, 303 s. ISBN 80-86659-01-12. info
  • VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 2. Vyd. 2. upr. Tábor: OSSIS, 2002, xv, 303. ISBN 8086659011. info
  • VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 2. upr. Tábor: OSSIS, 2002, xii, 343. ISBN 808665902X. info
Výukové metody
přednáška a seminar
Metody hodnocení
přednáška, kolokvium
Navazující předměty
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2012.