LF:BVEP0321c Epidemiol. inf. nem.I -cv. - Informace o předmětu
BVEP0321c Epidemiologie infekčních nemocí I - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2024
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. (cvičící)
MUDr. Radka Boháčová (cvičící)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MUDr. Renata Ciupek (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
MUDr. Eva Pernicová, MBA (cvičící) - Garance
- MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- St 8:30–10:10 A21/112
- Předpoklady
- BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem výuky je seznámit studenty se základy obecné a speciální epidemiologie se zaměřením na rizika přenosu infekcí alimentární cestou. Pozornost je věnována zejména alimentárním intoxikacím, specifickým i nespecifickým alimentárním nákazám včetně nákaz s parazitární etiologií. Samostatnou část tvoří problematika hygieny nemocničního stravování, hygieny stravovacích provozů a související legislativa.
- Výstupy z učení
- Na konci 2 bloků výuky epidemiologie infekčních nemocí bude student schopen:
- porozumět a vysvětlit proces šíření nákazy a faktory ovlivňující přenos infekcí.
- použít informace o aktuální epidemiologické situaci.
- vytvořit represivní protiepidemická opatření při zajištění ohnisek nákazy.
- předkládat odůvodněná rozhodnutí při kumulovaném výskytu známých infekčních nemocí. - Osnova
- - Epidemiologie infekčních chorob. Proces šíření nákaz. Preventivní a represivní protiepidemická opatření.
- - Alimentární nákazy virové a bakteriální.
- - Respirační nákazy.
- - Parazitární nákazy alimentárního původu.
- - Virové hepatitidy.
- Literatura
- povinná literatura
- GÖPFERTOVÁ, Dana, Petr PAZDIORA a Jana DÁŇOVÁ. Epidemiologie : obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. 2., přepr. vyd. Praha: Karolinum, 2013, 223 s. ISBN 9788024622231. info
- Manuál prevence v lékařské praxi 4 :základy prevence infekčních onemocnění. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1996, 126 s. ISBN 80-7168-400-7. info
- doporučená literatura
- PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info
- Manuál prevence v lékařské praxi 2 :výživa. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1995, 103 s. ISBN 80-7168-227-6. info
- TUČEK, Milan. Hygiena a epidemiologie. 2., doplněné vydání. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2018, 358 stran. ISBN 9788024639338. info
- KUDLOVÁ, Eva. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2009, 287 s. ISBN 9788024617350. info
- Státní zdravotní ústav: www. szu. cz
- Výukové metody
- cvičení, projekty, samostatně zpracovávané studentské úkoly a jejich prezentace ve výuce
- Metody hodnocení
- Zápočet. Podmínkou udělení zápočtu je 80% účast ve výuce a získání požadovaného počtu bodů za práci ve výuce. Bližší informace k bodovému hodnocení a minimální bodové hranici jsou uvedeny v interaktivní osnově předmětu.
- Navazující předměty
- Informace učitele
- http://is.muni.cz/do/1411/epidemiologie
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BVEP0321c