BVEP0321c Epidemiologie infekčních nemocí I - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2024
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. (cvičící)
MUDr. Radka Boháčová (cvičící)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MUDr. Renata Ciupek (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
MUDr. Eva Pernicová, MBA (cvičící)
Garance
MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
St 8:30–10:10 A21/112
Předpoklady
BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem výuky je seznámit studenty se základy obecné a speciální epidemiologie se zaměřením na rizika přenosu infekcí alimentární cestou. Pozornost je věnována zejména alimentárním intoxikacím, specifickým i nespecifickým alimentárním nákazám včetně nákaz s parazitární etiologií. Samostatnou část tvoří problematika hygieny nemocničního stravování, hygieny stravovacích provozů a související legislativa.
Výstupy z učení
Na konci 2 bloků výuky epidemiologie infekčních nemocí bude student schopen:
- porozumět a vysvětlit proces šíření nákazy a faktory ovlivňující přenos infekcí.
- použít informace o aktuální epidemiologické situaci.
- vytvořit represivní protiepidemická opatření při zajištění ohnisek nákazy.
- předkládat odůvodněná rozhodnutí při kumulovaném výskytu známých infekčních nemocí.
Osnova
  • - Epidemiologie infekčních chorob. Proces šíření nákaz. Preventivní a represivní protiepidemická opatření.
  • - Alimentární nákazy virové a bakteriální.
  • - Respirační nákazy.
  • - Parazitární nákazy alimentárního původu.
  • - Virové hepatitidy.
Literatura
    povinná literatura
  • GÖPFERTOVÁ, Dana, Petr PAZDIORA a Jana DÁŇOVÁ. Epidemiologie : obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. 2., přepr. vyd. Praha: Karolinum, 2013, 223 s. ISBN 9788024622231. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi 4 :základy prevence infekčních onemocnění. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1996, 126 s. ISBN 80-7168-400-7. info
    doporučená literatura
  • PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi 2 :výživa. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1995, 103 s. ISBN 80-7168-227-6. info
  • TUČEK, Milan. Hygiena a epidemiologie. 2., doplněné vydání. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2018, 358 stran. ISBN 9788024639338. info
  • KUDLOVÁ, Eva. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2009, 287 s. ISBN 9788024617350. info
  • Státní zdravotní ústav: www. szu. cz
Výukové metody
cvičení, projekty, samostatně zpracovávané studentské úkoly a jejich prezentace ve výuce
Metody hodnocení
Zápočet. Podmínkou udělení zápočtu je 80% účast ve výuce a získání požadovaného počtu bodů za práci ve výuce. Bližší informace k bodovému hodnocení a minimální bodové hranici jsou uvedeny v interaktivní osnově předmětu.
Navazující předměty
Informace učitele
http://is.muni.cz/do/1411/epidemiologie
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BVEP0321c