UOPK_3003 Zbožíznalství

Pedagogická fakulta
podzim 2016
Rozsah
0/0/.8. 10 hodin. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Jiří Šibor, Ph.D. (přednášející)
PhDr. Mgr. Ing. David Vorel (přednášející)
Garance
doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Jana Jachymiáková
Dodavatelské pracoviště: Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Rozvrh
So 15. 10. 13:55–15:35 učebna 3, So 22. 10. 7:30–10:05 učebna 7, So 5. 11. 15:45–18:20 učebna 7, So 10. 12. 15:45–17:25 učebna 7
Předpoklady
UOPK_3000 Úvod do studia - Obchod a služ
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
předmět má 6 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Předmět zbožíznalství umožňuje studentům orientaci v hlavních sortimentních skupinách v souladu s platnou legislativou a požadavky obchodní praxe, objasňuje problematiku užitných vlastností, jakosti, hodnocení zboží, vad zboží, označování a odborného prodeje zboží.
Osnova
  • Potravinářské zboží charakteristika význam členění požadavky na jakost a ochrana jakosti označování uvádění do oběhu trendy vývoje potravin vč. tendence k humanizaci výrobků etapy ve vývoji potravin Průmyslové zboží charakteristika význam členění požadavky na jakost a ochrana jakosti označování uvádění do oběhu Rozpoznávání padělků
Literatura
    doporučená literatura
  • KRAJČOVÁ, Jitka. Zbožíznalství. Vyd. 4., přeprac. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, 2007. ISBN 978-80-86578-68-2.
  • HŮLOVÁ, Marie, Helena KOŘÁNOVÁ a Alena PLÁŠKOVÁ. Zbožíznalství vybraných komodit. Vyd. 2. Praha: Oeconomica, 2005. ISBN 80-245-0846-X.
  • KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač - prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží. 1. vyd. Praha: IQ 147, 1996, 177 s. info
Výukové metody
teoretická příprava,diskuze
Metody hodnocení
písemný test
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Určeno pro zaměření - Obchod a služby.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2017.