Bi9121 Antropologie výživy

Přírodovědecká fakulta
podzim 2011 - akreditace

Údaje z období podzim 2011 - akreditace se nezveřejňují

Rozsah
2/0/0. 2 kr. (příf plus uk plus > 4). Ukončení: zk.
Vyučující
doc. RNDr. Miroslava Přidalová, Ph.D. (přednášející)
Garance
prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc.
Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: doc. RNDr. Eva Drozdová, Ph.D.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět seznamuje studenty se základními výživovými stereotypy, výživovými doporučeními, historií výživy, s charakteristickými vlastnostmi zdravé výživy a alternativními směry výživy, přípravou stravy, doplňky výživy, jednotlivými spotřebními koši, výživou v jednotlivých obdobích ontogeneze, sportovní výživou a změnou výživových zvyklostí při různých vybraných onemocněních.
1.Student má být seznámen se základními živinami, minerály a vitamíny.
2.Student má být schopen se orientovat v jednotlivých dietních opatřeních, spotřebních koších a výživových stereotypech.
3.Student má být schopen sestavit jídelníček na základě získaných poznatků pro člověka v různých fázích ontogeneze, onemocnění či fyzické zátěže.
Osnova
  • 1.Základy zdravé výživy, výživová doporučení a vývojové trendy ve výživě
  • 2.Alternativní výživové směry
  • 3.Základní živiny: bílkoviny živočišné a rostlinné
  • 4.Základní živiny: tuky nasycené a nenasycené
  • 5.Základní živiny: cukry jednoduché a složené
  • 6.Vitamíny, minerály a stopové prvky
  • 7.Spotřební koše – rostlinné produkty
  • 8.Spotřební koše – tuky
  • 9.Spotřební koše – živočišné produkty
  • 10.Specifika výživy v jednotlivých fázích ontogeneze a dietní opatření u vybraných onemocnění
  • 11.Ochranné a rizikové faktory ve výživě
  • 12.Výživa ve sportu
  • 13.Technologie přípravy stravy a kontaminace stravy
Literatura
  • CLARK, Nancy. Sportovní výživa : [obsahuje 71 receptů pro dobrou kondici a sportovní trénink]. Translated by Libor Soumar. Nové, přeprac. vyd. Praha: Grada, 2009, 352 s. ISBN 9788024727837. info
  • FOŘT, Petr. Tak co mám jíst? Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 417 s. ISBN 9788024714592. info
  • FOŘT, Petr. Co (ještě) nevíte o výživě (i ve sportu) : doplněno ukázkovými recepty. 2. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky, 2006, 190 s. ISBN 8086462226. info
  • FOŘT, Petr. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. 1. vyd. Praha: Grada, 2004, 181 s. ISBN 8024710579. info
  • TUREK, Bohumil. Výživový stav populace a nutriční rizika. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2004, 32 s. ISBN 8070712430. info
  • FOŘT, Petr. Výživa v otázkách a odpovědích. 1. vyd. Pardubice: Ivan Rudzynskij, Svět kulturistiky, 2003, 178 s. ISBN 8086462129. info
  • FOŘT, Petr. Sport a správná výživa. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2002, 351 s. ISBN 8024901242. info
  • TUREK, Bohumil a Jana DOSTÁLOVÁ. Výživa ve stáří. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2002, 57 s. ISBN 8085120542. info
  • KODL, Jiří a Bohumil TUREK. Přídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě : (rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998, 64 s. ISBN 8086153673. info
  • FOŘT, Petr. Výživa (hlavně) pro kulturistiku a fitness. 1. vyd. Pardubice: Svět kulturistiky, 1998, 151 s. ISBN 8090258913. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
ústní zkouška
Informace učitele
Literatura:
Clark, N. (2009). Sportovní výživa. Praha: Grada Publishing.
Fořt, P. (2003). Výživa a sport. Praha: Olympia.
Fořt, P. (1996). Výživa nejen pro kulturisty. Svět kulturistiky, Pardubice.
Fořt, P. (1999). Zdravá výživa nejen pro ženy. Praha: Pragma.
Fořt, P. (2000). Recepty a výživové tabulky (nejen) pro sportovce. Svět kulturistiky, Pardubice: Ivan Rudzinskyj.
Fořt, P. (2000). Moderní výživa pro děti. Praha: Metramedia.
Fořt, P. (2007). Co mám jíst? Praha: Grada Publishing.
Dlouhá, R. (1998). Výživa, přehled základní problematiky. Praha: Karolinum, UK.
Haas, R. (1996). Jezte chytře, myslete chytře. Olomouc: Votobia,.
Halačka, K. (1988). Hygiena výživy v denní praxi. Praha: SPN.
Hrubý, S., Turek, B. (1989). Hygienická problematika mikroflóry trávicího ústrojí u člověka. Praha: Avicenum.
Hrubý, S., Turek, B. (1996). Mikrobiologická problematika ve výživě. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.
Keller, U. et al. (1993). Klinická výživa. Praha: Scientia Media.
Mach, I. (2006). Doplňky stravy na našem trhu. Praha: Svoboda Servis.
Sharon, M. (1994). Komplexní výživa. Praha: Pragma.
Silva, K. (2003). Kineziologie a stravování. Praha: Fontána.
Stratil: ABC správné výživy, 1. a 2. díl. (1993). Havlíčkův Brod.
Turek, B. et al. (1994). Nutriční toxikologie. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.
Turek, B., Dostálová, J. (2002). Výživa ve stáří. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.