PEKARČÍKOVÁ, Lucie, Lucia KNOPFOVÁ a Jan ŠMARDA. Is increased resistance of colorectal carcinoma cells to cytotoxic agents caused by the c-Myb-dependent activation of p38MAPK and PI3K/Akt signaling pathways? In The Student Scientific Conference on Biotechnology & Biomedicine. 2013. ISBN 978-80-210-6200-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Is increased resistance of colorectal carcinoma cells to cytotoxic agents caused by the c-Myb-dependent activation of p38MAPK and PI3K/Akt signaling pathways?
Název česky Je zvýšená rezistence buněk kolorektálního karcinomu k cytotoxickým agens způsobena c-Myb-dependentní aktivací p38MAPK a PI3K/Akt signálních drah?
Autoři PEKARČÍKOVÁ, Lucie, Lucia KNOPFOVÁ a Jan ŠMARDA.
Vydání The Student Scientific Conference on Biotechnology & Biomedicine, 2013.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-210-6200-9
Klíčová slova česky c-Myb; kolorektální karcinom; cytotoxicita; signální dráhy
Klíčová slova anglicky c-Myb; colorectal carcinoma; cytotoxicity; signaling pathways
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jan Šmarda, CSc., učo 1223. Změněno: 30. 4. 2013 19:04.
Anotace
Patients with colorectal carcinomas exhibiting upregulated c-Myb expression have poor prognosis. The aim of our study was to clarify the role of c-Myb in control of the cell death/survival of colorectal carcinoma cells treated with cytotoxic agents. We showed by flow cytometric analysis of cell viability that c-Myb reduced sensitivity of colorectal carcinoma cells to cisplatin and doxorubicin. We found increased level of the phosphorylated p38MAPK and Akt kinases in cells overexpressing c-Myb. We used selective inhibitors of these kinases and we found that increased resistance of colorectal carcinoma cells to cisplatin is caused by c-Myb-dependent activation of p38MAPK signaling pathway.
Anotace česky
Zvýšená hladina proteinu c-Myb v kolorektálních karcinomech je spojována se špatnou prognózou pacientů. Cílem naší studie bylo objasnit roli proteinu c-Myb v kontrole přežívání/smrti buněk kolorektálního karcinomu po expozici cytotoxickým agens. Výsledky měření buněčné viability průtokovou cytometrií ukázaly, že protein c-Myb snižuje citlivost buněk kolorektálního karcinomu k cisplatině a doxorubicinu. V buňkách se zvýšenou hladinou proteinu c-Myb jsme detekovali zvýšenou hladinu fosforylovaných forem p38MAPK a Akt kináz. Užitím specifických inhibitorů p38MAPK a PI3K jsme zjistili, že c-Myb-dependentní aktivace p38MAPK je zodpovědná za nižší citlivost kolorektálních buněk k cisplatině.
Návaznosti
CZ.1.07/2.3.00/20.0097, interní kód MUNázev: IntegRECAMO: Intellectual Anchor (Akronym: IntegRECAMO)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, IntegRECAMO: Intellectual Anchor, 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji
NT13441, projekt VaVNázev: Exprese proteinů rodiny Myb v adenokarcinomech tlustého střeva a vztah k jejich metastatickému potenciálu
VytisknoutZobrazeno: 29. 8. 2024 10:28