KOLEJKA, Jaromír. Nauka o krajině. Geografický pohled a východiska. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Academia. Středisko společných činností AV ČR, v.v.i., 2013, 440 s. Živá příroda. ISBN 978-80-200-2201-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nauka o krajině. Geografický pohled a východiska
Název česky Nauka o krajině. Geografický pohled a východiska
Název anglicky Landscape Science. A geographic Perspective
Autoři KOLEJKA, Jaromír.
Vydání 1. vyd. Praha, 440 s. Živá příroda, 2013.
Nakladatel Nakladatelství Academia. Středisko společných činností AV ČR, v.v.i.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-200-2201-1
Klíčová slova česky vlastnosti krajiny – struktury – dynamika - aplikace
Klíčová slova anglicky landscape features - structures - dynamics - applications
Štítky landscape management, landscape maps, landscape science, landscape structures, models
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jaromír Kolejka, CSc., učo 1107. Změněno: 26. 10. 2013 16:22.
Anotace
Publikace podává přehled soudobé geografické terminologie týkající se studia krajiny. Rozpracovány jsou poznatky týkající se jednotlivých krajinných struktur, a to jak u přírodní, tak kulturní krajiny. Přehledně jsou zpracovány jednotlivé metody geografického studia krajiny – stacionární, expediční, laboratorní, distanční a jiné zabývající se otázkami popisu stavu a dynamiky. Značná pozornost je věnována problematice tvorby krajinářské dokumentace – krajinným mapám a vícerozměrným modelům, ale také digitálním geodatabázím. Datové zdroje mohou být efektivně zpracovány pomocí nastíněných účelových expertních systémů. Na příkladech, popisujících hodnocení krajinného potenciálu, přírodních rizik, ekologické stabilizace jsou demonstrovány ucelené případy vstupů geografické nauky o krajině do krajinného plánování. V přílohách formou jednotlivých apendixů jsou teoreticky diskutované postupy demonstrovány na příkladech konkrétních území na teritoriu České republiky. Zde jsou rovněž praktiky přiblíženy postupy tvorby komplexních krajinných map a vedení historicko-krajinářského studia. Poznatky obsažené v publikaci se opírají o široké spektrum domácích i zahraničních literárních pramenů východní i západní provenience. Kniha je určena odborníkům zabývající se jak komplexním, tak odvětvovým studiem krajiny, kterým poskytuje jisté východisko z dosavadního terminologického a metodického chaosu. Může rovněž dobře posloužit jako učebnice pro studenty vysokých a vyšších odborných škol, případně zaujmout širší, v krajině zainteresovanou veřejnost.
Anotace anglicky
The publication provides an overview of the contemporary geographical terminology related to landscape studies. The knowledge related to various landscape structures, both the natural and cultural landscapes, is presented. There are clearly processed methods of geographic landscape studies - stationary, expeditionary, laboratory, distance and others dealing with the description of the state and dynamics. A considerable attention is paid to the creation of landscape documentation - landscape maps and multidimensional models, but also digital geo-databases. Data from various sources can be efficiently processed using by the purpose oriented expert systems. The examples demonstrate procedures of the assessment of landscape potential, natural hazards, ecological landscape stabilizing as the application ways of the landscape science in the landscape management. There are discussed various working procedures demonstrated on examples from specific areas on the territory of Czech Republic in the appendix. There are demonstrated also completing practices of complex landscape maps and management of historical landscape studies. The statements contained in this publication are based on a wide range of domestic and foreign literature both of the Eastern and Western origin. The book is intended for professionals dealing with both comprehensive and specific landscape study, which provides some guideline in the existing terminological and methodological chaos. It can also serve well as a textbook for students of universities and professional schools, or also take a wider attention of publics interested in the landscape.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 04:52