KUKLA, Lubomír, Marie BOUCHALOVÁ a Petr ČOUPEK. Porodní hmotnost a délka těhotenství ve vztahu k rizikovým faktorům sociální a zdravotní povahy. Časopis lékařů českých. 2002, roč. 141, č. 6, s. 189-194. ISSN 0008-7335.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Porodní hmotnost a délka těhotenství ve vztahu k rizikovým faktorům sociální a zdravotní povahy
Název anglicky Birth Weight and Gestational Age in Relation to the Risk factors of Social and Health Caharacter
Autoři KUKLA, Lubomír (203 Česká republika, garant), Marie BOUCHALOVÁ (203 Česká republika) a Petr ČOUPEK (203 Česká republika).
Vydání Časopis lékařů českých, 2002, 0008-7335.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/02:00007817
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky birth weight; gestational age; risk factors; social situation; medical history; stress; prospective study;
Štítky birth weight, gestational age, medical history, prospective study, risk factors, social situation, stress
Změnil Změnila: Vladimíra Krejčí, učo 71432. Změněno: 29. 5. 2003 11:32.
Anotace
K účasti na ELSPACu byly pozvány ženy trvale bydlící v Brně. V polovině gravidity vyplnilo 3327 žen 2 dotazníky.Údaje o občanském a partnerském vztahu,zdraví, vzdělání, bydlení a dětství jsou vzaty jako proměnné, podle nichž jsou v této práci sledovány variace porodní hmotnosti a gestačního věku dětí.Všechny se narodily v ústavech.Jako rizikové pro antenatální vývoj se jevilo společné bydlení s rodiči, počet pokojů v bytě, vytápění bytu uhlím, děti z bytů vytápěných plynem měly zkrácený GV, a větší počet kuřáků v domácnosti. Silně diskriminujícím faktorem bylo vzdělání matky,její matky a otce. Děti s nejpříznivějšími ukazateli se rodily do úplných rodin, nejvíce handicapované byly děti narozené ženám svobodným a osamělým.
Anotace anglicky
The participants of ELSPAC are women permanently resident in Brno, whose expected term of delivery corresponded with the prelimited period.In midpregnancy, 3327 of them filled in two research questionnaires with data concerning their marital status, health education, dwelling, their up - bringing and stress in childhood as the essential information for the study of birth weight and gestational age variations of expected newborns. Small influence on the parental development had the medical history of mothers, character of the upbringing in their original families and presence stressogenic events occuring in their girlhood up to 18 years of age.
Návaznosti
NE7224, projekt VaVNázev: Vývoj během dětství v brněnském souboru WHO - ELSPAC. Vlastní šetření v 11 letech věku.
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Vývoj během dětství v brněnském souboru WHO - ELSPAC. Vlastní šetření v 11 letech věku
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 16:29