MAREŠ, Petr. Romové: Sociální exkluze a inkluze. Sociální práce/Sociálna práca. Brno: Asociace vzdělavatelů v sociální práci, roč. 3, č. 4, s. 65-75. ISSN 1213-6204. 2003.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Romové: Sociální exkluze a inkluze.
Název anglicky Roma: Social inclusion and exclusion
Autoři MAREŠ, Petr (203 Česká republika, garant).
Vydání Sociální práce/Sociálna práca, Brno, Asociace vzdělavatelů v sociální práci, 2003, 1213-6204.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/03:00008389
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky Roma; exclusion; inclusion; poverty; citizenship
Štítky Citizenship, exclusion, inclusion, poverty, Roma
Změnil Změnil: prof. PhDr. Petr Mareš, CSc., učo 2193. Změněno: 16. 6. 2008 12:30.
Anotace
Stať se zabývá koncepty inkluze a exkluze a aplikuje je na situaci romských komunit. Romové se nacházejí v nepřiměřených rizicích, které mohou sociální exkluzi způsobit. Patří častěji mezi chudé a nezaměstnané skupiny. Častěji než jiné sociální skupiny žijí v chudých oblastech a v přeplněných bytech. Mezi nimi a majoritní populací existuje sociální distance a jsou objektem diskriminace. Existují tři cesty překonání problému sociální exkluze Romů. Prevence sociální exkluze, jejich motivace k integraci s otevřenou volbou mezi individuální a kolektivní strategií integrace a dodržování jejich základních práv (týkajících se především zdraví, zaměstnanost, příjem z pracovní činnosti, vzdělání) a ochrana před diskriminací. Implementace těchto práv je ovšem nemožná bez spolupráce s Romy, týkající se dosažení obecných cílů i každodennosti jejich života.
Anotace anglicky
The text refers about concepts inclusion and exclusion applying them on the situation of Roma communities. Roma are disproportionately at risk of social exclusion. They are more likely to be poor and unemployed. They are more likely than others to live in deprived areas and in overcrowded housing. They are three way of tackling the problem of social exclusion of Roma. Preventing social exclusion, integrating them and getting the basic right them (in health, employment, work income and education, mainly). Their implementation is impossible for us without partnerships around common goals with Roma.
Návaznosti
GA403/03/1007, projekt VaVNázev: Sociální exkluze a inkluze v české společnosti
Investor: Grantová agentura ČR, Sociální exkluze a inkluze v české společnosti
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 23:07