RABUŠIC, Ladislav a Aleš BURJANEK. Imigrace a imigrační politika jako prvek řešení české demografické situace? Praha: Výzkumný ústav prýce a sociálních věcí, 2003, 58 s. Výzkumné zprávy.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Imigrace a imigrační politika jako prvek řešení české demografické situace?
Název anglicky Immigration and immigration policy as an element of solving the Czech demographic situation?
Autoři RABUŠIC, Ladislav (203 Česká republika, garant) a Aleš BURJANEK (203 Česká republika).
Vydání Praha, 58 s. Výzkumné zprávy, 2003.
Nakladatel Výzkumný ústav prýce a sociálních věcí
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Výzkumná zpráva
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/03:00008451
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky immigration; immigration policy; multiculturalism; integration;
Štítky immigration, immigration policy, integration, Multiculturalism
Změnil Změnil: prof. PhDr. Ladislav Rabušic, CSc., učo 832. Změněno: 7. 1. 2004 15:47.
Anotace
Předložená zpráva se na základě speciálně provedeného sociologického šetření na reprezentativním vzorku populace ČR zabývá otázkou, jakým způsobem česká populace percipuje cizince a do jaké míry a za jakých podmínek je připravena cizince akceptovat. Jejím předmětem je tedy imigrace a její potenciální efekty. Zpráva je vypracována v kontextu diskusí o současném i budoucím demografickém vývoji české společnosti, kdy jako jedno z řešení, které má na tuto očekávanou demografickou situaci reagovat, je zvažováno řešení imigrační. V první části zpráva přináší některé základní poznatky o imigraci publikované v zahraniční i domácí literatuře, a ukazuje, co se může dít se společností, která je nucena nebo která chce čelit imigračními faktu. Zabývá se dále příčinami imigrace a poukazuje na fakt, že migrace je způsobována především nerovnoměrným ekonomickým a demografickým vývojem v různých částech světa. Poukazuje také na ekonomické aspekty migrace a zdůrazňuje, že v ekonomických termínech na imigraci v její dosavadní podobě profitují hlavně migranti samotní a že z hlediska celkových nákladů a výnosů bývá imigrace nejčastěji pro společnost ekonomicky indiferentní. Nicméně z pohledu veřejných financí může imigrace zpomalit vývoj vedoucí ke krizi v penzijním systému. Rozbor demografické dimenze imigrace naznačil, že imigrace není sama o sobě spásným řešením, které by mohlo zastavit stárnutí populace. Jediné, co imigrace demograficky může, je jistá kompenzace snížené intenzity plodnosti, což by mohlo pomoci ve snahách zamezit populačnímu úbytku. Rozbor sociálně-kulturních aspektů ukázal, že migrace, v té podobě, v jaké dosud existuje, způsobuje nejrůznější problémy, jejichž hlavním zdrojem je jednak schopnost imigrantů nalézt si svou pozici a roli v hostitelské společnosti, jednak ochota domácí populace integrovat imigranty do svých sociálních sítí a struktur. Tento fakt je potvrzen ve druhé části práce, která na základě speciálního výzkumu na reprezentativním vzorku české dospělé populace ukazuje, ž postoje Čechů k imigrantům nejsou příliš příznivé, což může být závažnou překážou v úsilí české vlády zavést aktivní imigrační politiku.
Anotace anglicky
The report deals with the question to what extent is the Czech population ready to accept foreigners within the context of low Czech fertility and ageing of Czech population. In its first part, it summarizes basic knowledge about immigration and its effects on society that decided to accept larger number of foreigners. It also deals with causes of immigration, brings facts about the economic effects of immigration and shows on the basis of literature review that immigration per se cannot offset negative economic effects of population ageing but it can to a certain extent slow down the crisis in pension systems. Moreover it shows that immigration is not able to prevent demographic ageing, nevertheless it can partially compensate low fertility of the major population. In its second part it presents result of a special survey on a representative sample of Czech adult population which was focused on perception of foreigners and immigrants by the Czechs. The Czechs attitudes towards immigrants are nor very favorable and can be thus a major obstacle in the effort of the Czech government to introduce active pro-immigration policy.
Návaznosti
GA403/01/1099, projekt VaVNázev: Veřejnost, demografické procesy a populační politika - Česká republika 2001 (druhé kolo evropského komparativního výzkumu)
Investor: Grantová agentura ČR, Veřejnost, demografické procesy a populační politika - Česká republika 2001 (druhé kolo evropského komparativního výzkumu)
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 06:33