SLANINA, Jiří a Eva TÁBORSKÁ. Příjem, biologická dostupnost a metabolismus rostlinných polyfenolů u člověka. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2004, roč. 98, č. 5, s. 239-245. ISSN 0009-2770.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Příjem, biologická dostupnost a metabolismus rostlinných polyfenolů u člověka
Název anglicky Intake, Bioavailability, and Metabolisms of Plant Polyphenols in Humans
Autoři SLANINA, Jiří (203 Česká republika, garant) a Eva TÁBORSKÁ (203 Česká republika).
Vydání Chemické listy, Praha, Česká společnost chemická, 2004, 0009-2770.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.348
Kód RIV RIV/00216224:14110/04:00011517
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000221787000003
Klíčová slova anglicky bioavailability; polyphenols; flavonoids; phenolic acids; quercetin; chlorogenic acid; antioxidants
Štítky antioxidants, bioavailability, chlorogenic acid, flavonoids, phenolic acids, Polyphenols, quercetin
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Jiří Slanina, Ph.D., učo 689. Změněno: 19. 6. 2009 23:59.
Anotace
Celkový příjem rostlinných polyfenolů činí přibližně 1 g/den, největší část připadá na flavonoidy a fenolové kyseliny. Hlavními zdroji polyfenolů v potravě jsou nápoje (čaj, káva, pivo, víno, džusy) a ovoce. Značné nejasnosti jsou ohledně příjmu některých skupin rostlinných polyfenolů, jako jsou oligomerní proanthokyanidiny a fenolové kyseliny. Absorpce polyfenolů z trávícího traktu je pravděpodobně vysoká, ale koncentrace původního rostlinného polyfenolu v plazmě je nízká. Většina polyfenolů podléhá v trávícím traktu hydrolytickým reakcím a je v tlustém střevě metabolizována střevními bakteriemi převážně na fenolové kyseliny, které se rovněž mohou resorbovat z trávícího traktu. Po resorpci jsou polyfenoly a jejich metabolity dále konjugovány v tkáních. Tyto přeměny vedou k velkému počtu metabolitů, u některých z nich však zůstává zachována antioxidační aktivita.
Anotace anglicky
The total intake of plant polyphenols is about 1 g/day, major part accounts for flavonoids and phenolic acids. The main polyphenol dietary sources are beverages (tea, coffee, wine, fruit juice) and fruits. Large uncertainness are regarding of the intake of several classes of plant polyphenols, such as oligomeric proanthocyanidins and phenolic acids. The intestinal absorption of polyphenols is probably high, but the plasma concentration of parent polyphenol is low. The majority of polyphenols is subject to hydrolysis in digestive tract and is metabolized by the colonic microflora largely to phenolic acids, which can be also absorbed. After absorption, polyphenols and their metabolites are further conjugated in tissue. These transformations let to high number of metabolites, many of them retain the antioxidant activity.
Návaznosti
GA303/00/D062, projekt VaVNázev: Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů
Investor: Grantová agentura ČR, Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů
GA521/02/1129, projekt VaVNázev: Využití biotechnologických metod k produkci sekundárních metabolitů, šlechtění a mikropropagaci léčivé rostliny klanoprašky čínské
Investor: Grantová agentura ČR, Využití biotechnologických metod k produkci sekundárních metabolitů, šlechtění a mikropropagaci léčivé rostliny klanoprašky čínské
VytisknoutZobrazeno: 30. 6. 2024 05:19