Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{557050, author = {Slanina, Jiří and Táborská, Eva}, article_location = {Praha}, article_number = {5}, keywords = {bioavailability; polyphenols; flavonoids; phenolic acids; quercetin; chlorogenic acid; antioxidants}, language = {cze}, issn = {0009-2770}, journal = {Chemické listy}, title = {Příjem, biologická dostupnost a metabolismus rostlinných polyfenolů u člověka}, url = {http://www.med.muni.cz/~jslanina/cheml-2004.pdf}, volume = {98}, year = {2004} }
TY - JOUR ID - 557050 AU - Slanina, Jiří - Táborská, Eva PY - 2004 TI - Příjem, biologická dostupnost a metabolismus rostlinných polyfenolů u člověka JF - Chemické listy VL - 98 IS - 5 SP - 239-245 EP - 239-245 PB - Česká společnost chemická SN - 00092770 KW - bioavailability KW - polyphenols KW - flavonoids KW - phenolic acids KW - quercetin KW - chlorogenic acid KW - antioxidants UR - http://www.med.muni.cz/~jslanina/cheml-2004.pdf N2 - Celkový příjem rostlinných polyfenolů činí přibližně 1 g/den, největší část připadá na flavonoidy a fenolové kyseliny. Hlavními zdroji polyfenolů v potravě jsou nápoje (čaj, káva, pivo, víno, džusy) a ovoce. Značné nejasnosti jsou ohledně příjmu některých skupin rostlinných polyfenolů, jako jsou oligomerní proanthokyanidiny a fenolové kyseliny. Absorpce polyfenolů z trávícího traktu je pravděpodobně vysoká, ale koncentrace původního rostlinného polyfenolu v plazmě je nízká. Většina polyfenolů podléhá v trávícím traktu hydrolytickým reakcím a je v tlustém střevě metabolizována střevními bakteriemi převážně na fenolové kyseliny, které se rovněž mohou resorbovat z trávícího traktu. Po resorpci jsou polyfenoly a jejich metabolity dále konjugovány v tkáních. Tyto přeměny vedou k velkému počtu metabolitů, u některých z nich však zůstává zachována antioxidační aktivita. ER -
SLANINA, Jiří a Eva TÁBORSKÁ. Příjem, biologická dostupnost a metabolismus rostlinných polyfenolů u člověka. \textit{Chemické listy}. Praha: Česká společnost chemická, 2004, roč.~98, č.~5, s.~239-245. ISSN~0009-2770.
|