DEDKOVÁ, Marta. Práva a povinnosti dětí v rodinách. Igor Nosál (ed.). In NOSÁL, Igor. Obrazy dětství v dnešní české společnosti. Studie ze sociologie dětství. Brno: Barrister&Principal, 2004, s. 79-114, 35 s. Sociální studia. ISBN 80-86598-80-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Práva a povinnosti dětí v rodinách
Název anglicky Rights and obligations of children in families
Autoři DEDKOVÁ, Marta (203 Česká republika, garant).
Igor Nosál (ed.).
Vydání Brno, Obrazy dětství v dnešní české společnosti. Studie ze sociologie dětství. od s. 79-114, 35 s. Sociální studia, 2004.
Nakladatel Barrister&Principal
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/04:00010601
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 80-86598-80-2
Klíčová slova anglicky Children; Childhood; Family
Štítky childhood, children, Family
Změnil Změnil: Mgr. Igor Nosál, Ph.D., učo 44094. Změněno: 28. 6. 2009 16:16.
Anotace
Tato případová studie je založena na analýze interwiev s matkami a nejstaršími dětmi ve čtyřech vícedětných katolických rodinách, žijících na okraji velkoměsta v České republice. Ve výzkumu je využito také zúčastněné pozorování, které autorka prováděla, když se před zahájením výzkumných interview nechala v rodinách najmout k hlídání dětí. Při analýze rozhovorů je věnována pozornost především tématům domácích prací, učení, oblékání, hospodaření s penězi, volného času a trestů. Závěry z výzkumu ukazují, že v té rodině, ve které tráví rodiče nejvíce času mimo domov, mají děti doma největší množství povinností, ale mohou si také nakládat se svým časem podle svého přání. U ostatních dětí se setkáváme také s povinnostmi, ale protože matky tráví většinu času doma, jsou děti stále pod dohledem a nevykonávají své povinnosti zcela samostatně. Autorka ve své případové studii českých rodin nachází obdobné souvislosti, jaké našla v inspirujícím výzkumu norských rodin provedené Anne Solbergovou (1997) a potvrzuje teorii, že děti, které tráví čas doma bez dozoru rodičů mají více povinností a pomáhají s chodem domácnosti, ale mají zároveň také větší práva, jsou považována za dospělejší a samostatnější.
Anotace anglicky
In the Czech specialist literature a childhood is perceived rather as a developmental stage of life, not as a social category. Childhood is a structured and structuring concept. In this chapter a childhood is analysing in the context of catholic family with multiple children.
Návaznosti
MSM 142300002, záměrNázev: Děti, mládež a rodina v transformaci (Akronym: MLADĚRO)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Děti, mládež a rodina v transformaci
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 17:56