ŠMAJSOVÁ BUCHTOVÁ, Božena. Kvalita života dlouhodobě nezaměstnaných. In Kvalita života. Kostelec nad Černými lesy: Institut zdravotní politiky a ekonomiky. s. 75-90, 15 s. ISBN 80-86625-20-6. 2004.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kvalita života dlouhodobě nezaměstnaných
Název anglicky Quality of life of the long-term unemployed.
Autoři ŠMAJSOVÁ BUCHTOVÁ, Božena (203 Česká republika, garant).
Vydání Kostelec nad Černými lesy, Kvalita života, od s. 75-90, 15 s. 2004.
Nakladatel Institut zdravotní politiky a ekonomiky
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/04:00019883
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 80-86625-20-6
Klíčová slova anglicky quality of life; cues of life; meaningfulness of life; SEIQoL; work; unemployment
Štítky cues of life, meaningfulness of life, quality of life, SEIQoL, Unemployment, work
Změnil Změnila: doc. PhDr. Božena Šmajsová Buchtová, CSc., učo 318. Změněno: 16. 9. 2005 13:02.
Anotace
Cílem studie bylo zkoumat vztah mezi dlouhodobou ztrátou práce, kvalitou života a proměnnými věkem, pohlavím, vzděláním a délkou ztráty práce. K měření subjektivního hodnocení kvality života bylo použito metody SEIQoL (Schedule for the Evaluation of Individual Quality of Life) autorů C. A. Boyle, H. McGee, C. K. B.Joyce. Výzkumný vzorek zahrnoval 1957 respondentů, z toho 966 dlouhodobě nezaměstnaných, kontrolní vzorek 949 zaměstnaných, dále 22 bezdomovců a 20 nezaměstnaných matek po mateřské dovolené. Strukturované rozhovory s prvními dvěma skupinami respondentů probíhaly po celém území ČR, rozhovory s bezdomovci a s nezaměstnanými matkami po mateřské dovolené byly uskutečněny v regionu Moravy a Slezska. Výsledky výzkumu prokázaly: 1. V profilu kvality života zaměstnaných i nezaměstnaných respondentů jsou významné stejné životní oblasti v pořadí důležitosti rodina, zdraví, práce, duševní pohoda a vztahy mezi lidmi. U lidí bez domova a nezaměstnaných matek po MD bylo preferováno odlišné pořadí životních oblastí, podmíněné jejich životní situací. 2. Vlivem ztráty práce nabývají důležité životní oblasti rozdílné relativní četnosti sémantických významů i odlišné pořadí. 3. Dlouhodobá ztráta práce negativně ovlivňuje celkové subjektivní hodnocení kvality života, spokojenost s jednotlivými oblastmi života a hodnocení smysluplnosti života. 4. Korelační analýzy potvrdily u zaměstnaných i nezaměstnaných statisticky významné souvislosti mezi oblastmi kvality života, spokojenosti s nimi a proměnnými věkem, pohlavím, vzděláním a délkou ztráty práce. 5. Délka nezaměstnanosti výrazně negativně koreluje se vzděláním (-0,226; p0, 01). S výší vzdělání klesá délka ztráty práce, stoupá důležitost práce na sobě, životní spokojenost a duševní pohoda. Vzdělanější lidé se lépe vyrovnávají se ztrátou práce. 6. Nezaměstnaní muži se více než ženy obtížně vyrovnávají se ztrátou finančního zázemí. Ztrátu práce významně častěji kompenzují zájmy a koníčky. 7. U věkově starších mužů má s rostoucí délkou nezaměstnanosti prožívání ztráty práce tíživější dopad na smysluplnost života, než u ostatních nezaměstnaných. 8. Výsledky ANOVY potvrdily statisticky významné rozdíly v průměrných hodnotách kvality života pro jednotlivé životní oblasti rodina, zdraví, práce, duševní pohoda, vztahy mezi lidmi, koníčky, zájmy hobby, práce na sobě, peníze, bydlení- a spokojenosti s nimi, a to jak mezi muži a ženami (bez ohledu na zaměstnanost), tak i mezi nezaměstnanými muži a ženami.
Anotace anglicky
The aim of the study was to examine the relation between long-term unemployment, quality of life and the variables of age, gender, education and unemployment duration. The SEIQoL (Schedule for the Evaluation of Individual Quality of Life) method developed by C. A. Boyle, H. McGee and C. K. B. Joyce was used to measure individual evaluation of quality of life. A sample of 1957 respondents was inquired, including 966 long-term unemployed, a control sample of 949 employed people, 22 homeless and 20 unemployed mothers after maternity leave.
Návaznosti
GA406/02/1562, projekt VaVNázev: Psychologie nezaměstnanosti
Investor: Grantová agentura ČR, Psychologie nezaměstnanosti
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 00:48