KOLÁČEK, Jan. On boundary correction in kernel estimation of ROC curves. In ASMDA 2007 Book of Abstracts. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název On boundary correction in kernel estimation of ROC curves
Název česky Potlačení hraničních efektů při jádrových odhadech ROC křivek
Autoři KOLÁČEK, Jan (203 Česká republika, garant).
Vydání ASMDA 2007 Book of Abstracts, 2007.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10101 Pure mathematics
Stát vydavatele Řecko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/07:00022320
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky kernel estimation; reflection; distribution estimation; ROC curve
Štítky distribution estimation, kernel estimation, reflection, ROC curve
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Jan Koláček, Ph.D., učo 19999. Změněno: 24. 3. 2010 13:38.
Anotace
The Receiver Operating Characteristic (ROC) curve is a statistical tool for evaluating the accuracy of diagnostics tests. The empirical ROC curve is the most commonly used non-parametric estimator for the ROC curve. To derive a smooth estimate for the ROC curve, we use a kernel smoothing method which has better statistical properties than empirical. By this process we need to estimate a distribution function. It is well known now that kernel distribution estimators are not consistent when estimating a distribution function near the boundary of its support. This problem is known as ``boundary effects". To avoid these difficulties we use the technique, which is a kind of generalized reflection method involving reflecting a transformation of the data. The proposed method generates a class of boundary corrected estimators.
Anotace česky
Analýza ROC křivek má svůj původ v teorii signálů, avšak v současné době má široké využití i v medicíně. ROC křivky se dnes hojně používají především pro vyhodnocení přesnosti a diskriminační síly diagnostických testů nebo statistických modelů. Pro získání hladkých odhadů ROC křivky se používá metoda jádrového vyhlazování. Při tomto procesu odhadujeme distribuční funkci. Je dobře známo, že při odhadování blízko (konečné) hranice definičního oboru distribuční funkce nejsou jádrové odhady konzistentní. Tento fakt je součástí tzv. "hraničních efektů", které se vyskytují při neparametrických odhadech křivek. Pro potlačení těchto efektů používáme techniku, která je jistým druhem zobecněné reflexivní metody a je založená na zrcadlení transformovaných dat.
Návaznosti
LC06024, projekt VaVNázev: Centrum Jaroslava Hájka pro teoretickou a aplikovanou statistiku
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum Jaroslava Hájka pro teoretickou a aplikovanou statistiku
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 11:27