JANÍK, Tomáš a Jan SLAVÍK. Fakty a fenomény v průniku didaktické teorie, výzkumu a praxe vzdělávání. Pedagogika. 2007, roč. 57, č. 3, s. 263-274. ISSN 0031-3815.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Fakty a fenomény v průniku didaktické teorie, výzkumu a praxe vzdělávání
Název česky Fakty a fenomény v průniku didaktické teorie, výzkumu a praxe vzdělávání
Název anglicky Facts and Phenomena on the Interface of Didactic Theory, Research and Educational Practice
Autoři JANÍK, Tomáš (203 Česká republika, garant) a Jan SLAVÍK (203 Česká republika).
Vydání Pedagogika, 2007, 0031-3815.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/07:00023311
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova anglicky didactic; education; experience; teaching; pedagogical content knowledge
Štítky didactic, Education, experience, pedagogical content knowledge, teaching
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Tomáš Janík, Ph.D., M.Ed., učo 17210. Změněno: 16. 6. 2008 10:36.
Anotace
Článek analyzuje pojmy "fenomén" a "fakt" z hlediska oborových didaktik. Cílem je ujasnit používání těchto pojmů s ohledem na jejich operacionalizaci pro empirický výzkum vzdělávací praxe. Analýza vztahu pojmů "fenomén" a "fakt" oborovým didaktikám umožňuje teoreticky vysvětlovat realitu vyučování a učení založeného na žákově zkušenosti, tj. na jeho před-porozumění učivu. Pro oborové didaktiky v komunikačním pojetí jsou empiricko-výzkumnými fakty výrazové struktury, tj. verbální, věcné, pohybové a jiné obsahové reprezentace. Pro výuku má smysl jen taková struktura, která nepřekračuje hranice "významového kanálu" spojujícího výkon žáka s analogickým výkonem experta v daném oboru. Autoři zavádějí termín "vzdálenost výrazové struktury"; čím je tato pomyslná vzádlenost větší, tím náročnější je didaktické propojení žákovy zkušenosti s analogickým expertním výkonem.
Anotace anglicky
The article presents analysis the content scope and operational functions of the terms "fact" and "phenomenon" in theories of subject didactics. The aim is to clarify the use of these terms above all with a view to their operationalisation for empirical research on educational practice. The analysis of the relationship between the concepts of "phenomenon" and "fact" enables subject didactics to offer theoretical explanations of the reality of teaching and learning based on the pupils experience, i.e. on his pre-understanding of the teaching material. The autors introduce the term "distance of the structure of expression" to suggest that the greater this distance the harder is to make the didactic connection between pupils experience and the analogical performace of the expert.
Návaznosti
MSM0021620862, záměrNázev: Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 06:59