TRÁVNÍKOVÁ, Dagmar a Lucie BRŮŽKOVÁ. Žonglování a jiné psychomotorické aktivity a jejich pozitivní vliv na rozvoj schopností člověka. In Mezinárodní konference „Výchova ke zdraví a kvalita života“. České Budějovice: Jihočeská Univerzita České Budějovice. 4 s. ISBN 978-80-7040-993-0. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Žonglování a jiné psychomotorické aktivity a jejich pozitivní vliv na rozvoj schopností člověka.
Název anglicky Positive Impact of Juggling and Other Psychomotor Activities on the Development of Skills of Men
Autoři TRÁVNÍKOVÁ, Dagmar (203 Česká republika, garant) a Lucie BRŮŽKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání České Budějovice, Mezinárodní konference „Výchova ke zdraví a kvalita života“ 4 s. 2007.
Nakladatel Jihočeská Univerzita České Budějovice
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30305 Occupational health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/07:00032896
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-7040-993-0
Klíčová slova anglicky quality of life; motor activities; psychomotricity; juggling; ADHD; hyperactivity; concentration
Štítky ADHD, concentration, hyperactivity, juggling, motor activities, psychomotricity, quality of life
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Dagmar Heiland Trávníková, Ph.D., učo 53989. Změněno: 26. 3. 2010 09:26.
Anotace
Na základě nepříznivých průzkumů a studií, sledujících pokles zájmu o pohybové aktivity již od dětského věku, se domníváme, že je třeba populaci nabídnout nejen výkonnostně zaměřené sportovní aktivity, ale i méně tradiční (přesto však s plnohodnotným motorickým efektem) pohybové aktivity, při nichž budou mít jedinci možnost lépe poznat svoji osobnost a využít svých schopností a dovedností nejen za cílem zlepšení fyzické zdatnosti, ale i za cílem prožitku a radosti z pohybu samotného. Psychomotorické aktivity, jako jedny z možných aktivit tohoto typu, zahrnují činnosti a hry s nejrůznějšími pomůckami, koordinační činnosti, relaxační techniky i masáže. Žonglování představuje významný způsob zlepšení koordinace, pozornosti, prostorové orientace i sociální interakce. V následném workshopu bychom vás rádi seznámili s některými psychomotorickými aktivitami a zejména pak se základní žonglérskou technikou s míčky a případně i dalšími pomůckami, abychom vám umožnili spontánní prožitek z aktivního provozování těchto netradičních a pro mnohé zatím nepoznaných činností.
Anotace anglicky
The paper deals with questions of motor activities and population and concludes that any motor activity develops all spheres of human being and thus contributes to a good quality of life. We propose a new approach towards motor activities via untraditional activities, such as psychomotor games and exercises and juggling. Our goal is to prove juggling (and other psychomotor activities) to be an activity with a positive impact on several functions of men, such as concentration, attention, spatial orientation, social interaction, etc. For the research experiment we have chosen a group of adolescents with syndromes of ADHD, hyperactivity and behaviour and learning disorders. We aim to point out the importance of the above mentioned alternative motor activities that focus on the experience and joy of movement, in contrast to activities emphasising only the physical condition improvement.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 04:42