ŽÍTEK, Vladimír a Viktorie KLÍMOVÁ. Je inovační politika cestou ke zvýšení konkurenceschopnosti? In Veřejné politiky a jejich účinnost - determinanty racionálnosti řízení ve veřejném sektoru. Brno: Masarykova univerzita, 2008, s. 51-58. ISBN 978-80-7399-345-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Je inovační politika cestou ke zvýšení konkurenceschopnosti?
Název anglicky Is innovation policy the way how to increase competitiveness?
Autoři ŽÍTEK, Vladimír (203 Česká republika, garant) a Viktorie KLÍMOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, Veřejné politiky a jejich účinnost - determinanty racionálnosti řízení ve veřejném sektoru, s. 51-58, 2008.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/00216224:14560/08:00024618
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-7399-345-0
Klíčová slova anglicky innovation policy; competitiveness; innovation
Štítky competitiveness, innovation, innovation policy
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Ing. Viktorie Klímová, Ph.D., učo 22594. Změněno: 31. 3. 2013 21:33.
Anotace
Konkurenceschopnost se stala ústředním tématem Lisabonské strategie, kterou členské země EU přijaly s cílem zlepšení pozice Unie v globální ekonomice. Cestou ke zvýšení konkurenceschopnosti má pak být zejména inovační politika zaměřená na rychlejší rozvoj technologií, výrobků a služeb a jejich uplatnění v praxi (zejm. na trhu). Článek si klade za cíl zhodnotit, zda lze její implementací skutečně dosáhnout takového cíle. Pozornost je pak věnována především vybraným nástrojům a opatřením inovační politiky se zaměřením na situaci v ČR. Jsou tyto nástroje navržené ve strategických dokumentech inovační politiky schopné dosahovat stanovených cílů? A jaké můžeme očekávat výsledky od jejich zavedení? Je pravděpodobné, že vynaložené finanční prostředky přinesou nějaký efekt pro ekonomiku, lze je obhájit před daňovými poplatníky? Na většinu z těchto otázek hledá článek odpovědi a na jejich základě navrhuje určitá doporučení ve smyslu relevance konkrétních opatření s danými cíly.
Anotace anglicky
Competitiveness became the main topic of Lisboan strategy that was accepted by EU member states with the aim to improve the position of the EU in the global economy. Innovation policy intent on faster development of technologies, products and services and on their usage in practice (especially in the market) should be the way of competitiveness increasing. The objective of the article is to assess, if it is possible to improve competitiveness through the innovation policy. The attention is paid especially to selected tools and measures of innovation policy with intention on the situation in the Czech Republic. Are the tools, designed in the strategic documents of innovation policy, able to reach the defined objectives? And which results can we expected from their implementation? Is it probably, that the expended resources will bring some effect on economy? Is it possible to justify the expenses at tax payers? The article tries to find answers on these questions and on the basis of them suggests certain recommendations in accordance with relevance of measures and objectives.
Návaznosti
GA402/08/0071, projekt VaVNázev: Regionální hodnocení kvality podnikatelského prostředí z hlediska potenciálu pro rozvoj a transfer inovací.
Investor: Grantová agentura ČR, Regionální hodnocení kvality podnikatelského prostředí z hlediska potenciálu pro rozvoj a transfer inovací
1M0524, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 07:26