HOFÍREK, Ondřej a Radka KLVAŇOVÁ. K problematice přístupu žadatelů o azyl na trh práce v České republice. Fórum sociální politiky. Praha: Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, 2008, roč. 2008, č. 3, s. 16-20. ISSN 1802-5854.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název K problematice přístupu žadatelů o azyl na trh práce v České republice
Název anglicky On the access of asylum seekers to the labour market in the Czech Republic
Autoři HOFÍREK, Ondřej (203 Česká republika) a Radka KLVAŇOVÁ (203 Česká republika, garant).
Vydání Fórum sociální politiky, Praha, Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, 2008, 1802-5854.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/08:00026038
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky integration; migration policies; labour market; asylum seekers
Štítky asylum seekers, integration, labour market, migration policies
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Radka Klvaňová, Ph.D., M.A., učo 41641. Změněno: 5. 6. 2008 15:22.
Anotace
Žadatelé o azyl v České republice i v dalších zemích Evropské unie jsou ve srovnání s jinými kategoriemi migrantů na trhu práce ve specifickém postavení. Mají právo zde pobývat po dobu vyřízení žádosti o azyl, ale jejich přístup na trh práce je právně omezen. V článku se zamýšlíme nad důsledky tohoto omezení pro jejich sociální začlenění v kontextu systému přijímání žadatelů o azyl. Na regulaci přístupu na trh práce nahlížíme z perspektivy sociálních aktérů, kterých se příslušná omezení dotýkají nejvíce, tedy samotných žadatelů o azyl. Exkluzi žadatelů o azyl z trhu práce reflektujeme v širším kontextu formování migračních politik a soudobých diskurzů o migraci. Na základě empirického výzkumu poukazujeme na strategii participace na neregulérním trhu práce, kterou se žadatelé o azyl s tímto omezením snaží vyrovnat. Výsledky analýzy naznačují, že dosavadní nastavení podmínek přijímání žadatelů o azyl klade značné množství překážek jejich integraci jak na pracovním trhu, tak i v dalších společenských sférách a důsledky těchto opatření zřejmě doléhají i na azylanty. Největší překážky při hledání zaměstnání, jež respondenti udávali, naznačují, že jsou to především vnější podmínky na trhu práce a systém regulující zaměstnávání žadatelů o azyl, které je vytlačují do sféry šedé ekonomiky a ztěžují jim možnost nalezení regulérního zaměstnání. Problémem je zejména zákaz pracovat po dobu prvních dvanácti měsíců v průběhu azylové procedury. Jsou tak automaticky vedeni k hledání alternativ na černém trhu práce nebo k setrvání bez zaměstnání po dobu jednoho roku, což ovšem do budoucna snižuje jejich kontakt s realitou trhu práce a omezuje jejich schopnost nalézt vhodné zaměstnání.
Anotace anglicky
In the Czech Republic as well as in other countries of the European Union, the position of asylum seekers on the labour market is rather specific compared to other categories of migrants. Their stay on the territory of the Czech Republic is lawful however their access to the labour market is legally restricted. In the paper, the consequences of this restriction for the social inclusion of the asylum seekers is reflected in the context of the system of asylum seekers' reception. The regulation of the access to the labour market is studied from the perspective of the social actors who are mainly affected by the restrictions, thus the asylum seekers. The exclusion of the asylum seekers from the labour market is also reflected in the framework of the formation of migration policies and contemporary discourses on migration. Drawing on the empirical research we point to the strategy of participation on the irregular labour market that is used by the asylum seekers to deal with this restriction. It is suggested that current regulation of the asylum seekers' reception pose many barriers to their integration not only on the labour market but also in other social spheres and the consequences of these measures apparently affect also the recognized refugees.
Návaznosti
MSM0021622408, záměrNázev: Reprodukce a integrace společnosti (Akronym: IVRIS)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Reprodukce a integrace společnosti
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 18:31