CHVÁTALOVÁ, Kateřina, Iva SLANINOVÁ, Lenka BŘEZINOVÁ a Jiří SLANINA. Influence of dietary phenolic acids on redox status of iron: Ferrous iron autoxidation and ferric iron reduction. Food Chemistry. Elsevier Ltd., 2008, roč. 106, č. 2, s. 650-660. ISSN 0308-8146.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Influence of dietary phenolic acids on redox status of iron: Ferrous iron autoxidation and ferric iron reduction
Název česky Vliv fenolových kyselin na redoxní stav železa: oxidace železnatých iontů a redukce železitých iontů
Autoři CHVÁTALOVÁ, Kateřina (203 Česká republika), Iva SLANINOVÁ (203 Česká republika), Lenka BŘEZINOVÁ (203 Česká republika) a Jiří SLANINA (203 Česká republika, garant).
Vydání Food Chemistry, Elsevier Ltd. 2008, 0308-8146.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 21101 Food and beverages
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 2.696
Kód RIV RIV/00216224:14110/08:00024823
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000250038400029
Klíčová slova anglicky Iron; Phenolic acids; Polyphenols; Ferrous ion; Ferric ion; Autoxidation; Ferric iron reduction; Metal chelation; Ferroxidase-like activity
Štítky Autoxidation, Ferric ion, Ferric iron reduction, Ferrous ion, Ferroxidase-like activity, Iron, Metal chelation, phenolic acids, Polyphenols
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Jiří Slanina, Ph.D., učo 689. Změněno: 18. 6. 2009 17:57.
Anotace
All phenolic acids bearing 3,4-dihydroxy (catechol) or 3,4,5-trihydroxy (galloyl) moiety formed chelates with ferric iron and significantly increased the rate of Fe2+ autoxidation. The carboxylate group and catechol substitution instead of galloyl moiety facilitated the ferrous ion oxidation more effectively. Caffeic acid and protocatechuic acid, the strongest accelerators of Fe2+ autoxidation, were able to facilitate autoxidation at concentrations lower than 1% of the initial amount of Fe2+. Therefore chelates of these catecholic acids with iron displayed ferroxidase-like activity. Conversely, when we started from ferric ions, catechols partially formed ferrous ions in the presence of ferrozine. Thus, catecholic acids formed stable chelates with iron, in which ferric ion is the dominant species, but the redox cycling of iron between Fe2+ and Fe3+ in chelates probably plays a crucial role in the catalysis of ferrous iron autoxidation. Interestingly, 3-hydroxybenzoic acid, 4-hydroxybenzoic acid and vanillic (4-hydroxy-3-methoxybenzoic) acid protected ferrous ions from autoxidation as effectively as ascorbic acid and cysteine.
Anotace česky
Všechny fenolové kyseliny nesoucí 3,4-dihydroxy (katechol) or 3,4,5-trihydroxy (galloyl) skupiny tvořily chelaty s železitými ionty a významně zvyšovaly rychlost autooxidace iontů Fe2+.
Návaznosti
GA303/00/D062, projekt VaVNázev: Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů
Investor: Grantová agentura ČR, Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů
GD301/03/H005, projekt VaVNázev: Molekulární a buněčná biologie v biomedicíně
Investor: Grantová agentura ČR, Molekulární a buněčná biologie v biomedicíně
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 06:28