NEČAS, David, Vratislav PEŘINA, Daniel FRANTA, Ivan OHLÍDAL a Josef ZEMEK. Optical characterization of non-stoichiometric silicon nitride films. physica status solidi (c). Weinheim: WILEY-VCH Verlag GmbH, 2008, roč. 5, č. 5, s. 1320-1323. ISSN 1610-1634.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Optical characterization of non-stoichiometric silicon nitride films
Název česky Optická charakterizace nestechiometrických vrstev nitridu křemíku
Autoři NEČAS, David (203 Česká republika, garant), Vratislav PEŘINA (203 Česká republika), Daniel FRANTA (203 Česká republika), Ivan OHLÍDAL (203 Česká republika) a Josef ZEMEK (203 Česká republika).
Vydání physica status solidi (c), Weinheim, WILEY-VCH Verlag GmbH, 2008, 1610-1634.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10306 Optics
Stát vydavatele Německo
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/08:00025411
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000256862500077
Klíčová slova anglicky ellipsometry; spectrophotometry; silicon nitride; stoichiometry; optical constants
Štítky ellipsometry, optical constants, silicon nitride, Spectrophotometry, stoichiometry
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. David Nečas, Ph.D., učo 19972. Změněno: 12. 7. 2010 07:35.
Anotace
Characterizations of non-stoichiometric silicon nitride films prepared by PECVD method onto silicon single crystal substrates are performed using variable angle spectroscopic ellipsometry and spectroscopic reflectometry and Rutherford backscattering spectrometry (RBS). The optical characterization employs a dispersion model based on the parameterization of the density of electronic states of the valence and conduction bands. The thin overlayers onto the upper boundaries of the films are taken into account. The values of the dispersion parameters of the SiNx films and thicknesses of these films and overlayers are determined. The ratios of Si and N atomic fractions in the individual films are evaluated using RBS. The results from the optical method and RBS are correlated.
Anotace česky
Charakterizace nestechiometrických vrstev nitridu křemíku připravených metodou PECVD na křemíkové monokrystalické substráty jsou provedeny pomocí víceúhlové spektroskopické elipsometrie a spektroskopické reflektometrie a Rutherfordova zpětného rozptylu (RBS). Optická charakterizace zaměstnává disperzního modelu založeného na parametrizaci hustoty elektronových stavů z valenčního a vodivostního pásu. Tenké overlayery na horní hranici vrstev jsou vzaty v úvahu. Jsou určeny hodnoty rozptylu parametrů filmů SiNx a tloušťky těchto filmů a overlayerů. Poměry Si a N atomových frakcí jednotlivých vrstev jsou hodnoceny pomocí RBS. Výsledky z optické metody a RBS jsou korelovány.
Návaznosti
FT-TA3/142, projekt VaVNázev: Analýza optických vlastností solárních článků.
Investor: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Analýza optických vlastností solárních článků
MSM0021622411, záměrNázev: Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
VytisknoutZobrazeno: 9. 5. 2024 08:35