ŽÍTEK, Vladimír. Analysis of objectives and measures of innovation policy. Journals International Scientific Publications. Info Invest, 2008, Vol. 2, Part 1, s. 607-617. ISSN 1313-2555.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analysis of objectives and measures of innovation policy
Název česky Analýza cílů a opatření inovační politiky
Autoři ŽÍTEK, Vladimír (203 Česká republika, garant).
Vydání Journals International Scientific Publications, Info Invest, 2008, 1313-2555.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Bulharsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/08:00024912
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky Innovation policy; innovation; enterprise; research and development; regional development
Štítky enterprise, innovation, innovation policy, regional development, Research and Development
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Ing. Vladimír Žítek, Ph.D., učo 8819. Změněno: 25. 9. 2008 13:51.
Anotace
The innovation policy has become the key part of economic policy in the European Union and its member states. The innovation policy is comprehended as a tool for competitiveness increasing of economics. Success of its implementation depends on wide range of factors. Dominant factor is the ability of enterprises to innovate products, processes or services. The article is divided into two parts. In the first part there are presented theoretical resources related to principles of formation and implementation of innovation policy and its conception in the Czech Republic. This part also demonstrates innovation performance in the CR and its comparison with other states. The second part of the paper is focused on innovation policy in the CR. The core of this part lies in analysis of institutional, strategic and programme framework. Subsequently the attention is paid to assessment of objectives and measures of innovation policy. The article leads to several conclusions and recommendations. The presented results can be used for further more detailed assessments or studies, especially for research of impacts of innovation policy on economics, regions or individual economic subjects.
Anotace česky
Inovační politika se stala pro Evropskou unii a její členské státy klíčovou součástí hospodářské politiky. Je chápána jako prostředek sloužící ke zvýšení konkurenceschopnosti ekonomik. Úspěšnost její realizace je závislá na celé řadě faktorů, kterým dominuje schopnost podniků inovovat výrobky, pracovní postupy či služby. Příspěvek je rozdělen do tří částí. Nejprve jsou prezentována teoretická východiska týkající se podstaty tvorby a implementace inovační politiky a otázka jejího pojetí v České republice. Pozornost je dále věnována vymezení základních pojmů, které jsou zásadní především z hlediska vymezení podstaty inovací. V této části je také znázorněna inovační výkonnost ČR a její komparace s ostatními státy. Druhá část příspěvku je věnována inovační politice v ČR. Jádro této části spočívá v analýze institucionálního, strategického a programového rámce. Následně je pozornost blíže zaměřena na hodnocení cílů a opatření inovační politiky. Příspěvek ústí do řady závěrů a doporučení. Předložená tvrzení jsou využitelná zejména pro další detailnější hodnocení či studie, a to zejména zkoumání dopadů inovační politiky na ekonomiky, regiony či jednotlivé ekonomické subjekty.
Návaznosti
GA402/08/0071, projekt VaVNázev: Regionální hodnocení kvality podnikatelského prostředí z hlediska potenciálu pro rozvoj a transfer inovací.
Investor: Grantová agentura ČR, Regionální hodnocení kvality podnikatelského prostředí z hlediska potenciálu pro rozvoj a transfer inovací
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 16:29