LUSKOVÁ, Eva, Lukáš BLINKA a David ŠMAHEL. Blog jako cesta k porozumění dospívajícím. E-psychologie. 2008, roč. 2, č. 3, s. 1-15. ISSN 1802-8853.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Blog jako cesta k porozumění dospívajícím
Název anglicky Blog as a way to understand adolescents
Autoři LUSKOVÁ, Eva (203 Česká republika), Lukáš BLINKA (203 Česká republika) a David ŠMAHEL (203 Česká republika, garant).
Vydání E-psychologie, 2008, 1802-8853.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/08:00024281
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky adolescence; weblog; qualitative metodology; research on adolescent
Štítky adolescence, qualitative metodology, research on adolescent, weblog
Změnil Změnil: doc. Mgr. Lukas Blinka, PhD., učo 79130. Změněno: 25. 9. 2008 13:07.
Anotace
Článek se zaměřuje na psychologické aspekty využívání blogů (online deníků) v období mladší a střední adolescence. Ptali jsme se, co blogování dospívajícím přináší, jaké jsou motivace, co a komu dospívající prostřednictvím blogu sdělují. Zdrojem dat byly polostrukturované rozhovory s 8 dospívajícími chlapci a dívkami ve věkovém rozmezí 13 až 17 let. Pro analýzu rozhovorů byla použita metoda zakotvené teorie. Bylo zjištěno, že adolescenti zakládají blogy především s úmyslem prezentovat se jejich prostřednictvím před čtenáři z řad vrstevníků. Ti jim poskytují sociální oporu a zpětnou vazbu, která ovlivňuje jejich sebepojetí a sebehodnocení. Pro vztahy vznikající v blogosféře mezi adolescenty je klíčová podobnost v zájmech a názorech. V článku představujeme blogy jako možný nástroj, který může pomoci porozumět tématům, jež jsou nyní pro adolescenty důležité.
Anotace anglicky
The paper focuses on psychological aspects of blogging in the period of early and middle adolescence. It deals with the motivation of bloggers, their benefits of blogging as well as with the subjects and objects of their communication via blogs. Semi-structured interviews with 8 adolescent bloggers in the age between 13 and 17 years were conducted and analysed via grounded theory method. The results suggest that adolescents set up blogs with the intent to present themselves through their blogs in front of the peer readers. The peer readers give them social support and feedback which affects bloggers self-concept and self-esteem. Similarity in interests and opinions is also very important for adolescent relationships rising in the blogosphere. In our article, we present blogs as a possible tool which can contribute to understanding issues of the utmost importance for adolescents.
Návaznosti
KJB708140702, projekt VaVNázev: Weblog: okno do duše adolescenta
Investor: Akademie věd ČR, Weblog: okno do duše adolescenta
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 00:05