SUCHÁNEK, Petr a Jiří ŠPALEK. Competitiveness of Companies in the Czech Republic. The Business Review, Cambridge. Vol. 11, No. 2, s. 192-199. ISSN 1553-5827. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Competitiveness of Companies in the Czech Republic
Název česky Konkurenceschopnost podniků v ČR
Autoři SUCHÁNEK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Jiří ŠPALEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání The Business Review, Cambridge, 2008, 1553-5827.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/08:00026610
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky competitive advantage; efficiency; stakeholders; clustering; financial analysis
Štítky clustering, competitive advantage, efficiency, financial analysis, stakeholders
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Mgr. Jiří Špalek, Ph.D., učo 7027. Změněno: 18. 7. 2017 11:15.
Anotace
This paper deals with measuring the Czech companies competitiveness based on an empirical survey made by the Research Center for the Czech Economy Competitiveness in 2007. The paper proceeds from the assumption that the company competitiveness is reflected in its financial effectiveness that is measurable by means of standard ratio indicators. The actual competitiveness results from factors of qualitative characteristics. The aim of the paper is to divide the examined companies using chosen financial indicators and statistical methods into clusters of similar companies and to find their typical qualitative characteristics. The partial aim of the paper is to find out whether there are typical characteristics of individual clusters of companies and whether these factors have different values (statistically significant) in different clusters of companies.
Anotace česky
Článek se zabývá měřením konkurenceschopnosti podniků v ČR na základě empirického šetření provedeného Centrem pro výzkum konkurenční schopnosti České ekonomiky v roce 2007. Článek vychází z předpokladů, že konkurenční schopnost podniku se promítá do finanční výkonnosti podniku, která je měřitelná standardními poměrovými ukazateli. Samotná konkurenční schopnost je zapříčiněna faktory kvalitativního charakteru. Cílem článku je pomocí vybraných finančních ukazatelů a statistických metod rozdělit zkoumané podniky do shluků vzájemně podobných podniků a hledat jejich typické kvalitativní charakteristiky. Dílčím cílem článku je zjistit, zda pro jednotlivé shluky podniků existují typické charakteristiky faktorů a zda tyto faktory nabývají v různých shlucích podniků různých (statisticky významných) hodnot.
Návaznosti
1M0524, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 00:44