BALÍK, Josef, Marie KYSELÁKOVÁ, Naděžda VRCHOTOVÁ, Jan TŘÍSKA, Michal KUMŠTA, Jaromír VEVERKA, Pavel HÍC, Jiří TOTUŠEK a Danuše LEFNEROVÁ. Relations between polyphenols content and antioxidant activity in the vine grapes and leaves. CZECH JOURNAL OF FOOD SCIENCES. 2008, roč. 26, Spec. Iss., s. "S25"-"S32", 8 s. ISSN 1212-1800.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Relations between polyphenols content and antioxidant activity in the vine grapes and leaves
Název česky Vztah mezi obsahem polyfenolů a antioxidační aktivitou ve vinných hroznech a listech
Autoři BALÍK, Josef (203 Česká republika), Marie KYSELÁKOVÁ (203 Česká republika), Naděžda VRCHOTOVÁ (203 Česká republika), Jan TŘÍSKA (203 Česká republika), Michal KUMŠTA (203 Česká republika), Jaromír VEVERKA (203 Česká republika), Pavel HÍC (203 Česká republika), Jiří TOTUŠEK (203 Česká republika, garant, domácí) a Danuše LEFNEROVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání CZECH JOURNAL OF FOOD SCIENCES, 2008, 1212-1800.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 21101 Food and beverages
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.472
Kód RIV RIV/00216224:14110/08:00051121
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000266082000005
Klíčová slova anglicky vine grapes; vine leaves; stems; downy mildew; powdery mildew; grey mould; piceid; resveratrol; caftaric acid; catechin; epicatechin; photochemiluminiscence; DPPH; FRAP
Štítky caftaric acid, catechin, downy mildew, DPPH, epicatechin, FRAP, grey mould, photochemiluminiscence, piceid, powdery mildew, resveratrol, stems, vine grapes, vine leaves
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 10. 4. 2012 13:44.
Anotace
The occurrence and content of some polyphenols and the antioxidant activity of compounds present in grape berries, stems and leaves of Vitis vinifera L. were evaluated. Three white and three blue varieties of grapevine were investigated. The contents were determined of trans-resveratrol, trans-piceid, caftaric acid, tryptophan, catechin, epicatechin, total polyphenols, and flavanols, both in healthy material and in the samples of the plant material infested with microorganisms (Botryotinia fuckeliana Whetzel anamorph Botrytis cinerea Pers.; Uncinula necator (Schw.) Burr; Plasmopara viticola (Berk. & M.A. Curtis) Berl & De Toni). The antioxidant activity of the extracts obtained was determined by different methods: FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power), DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical) and TAC-PCL (Total Antioxidant Capacity of Photochemiluminescence). The content of trans-resveratrol varied between 0.3-2.3 mg/kg and 0.7-12.1 mg/kg in non-infested and infested grape berries, respectively. The content of trans-piceid between 0.6-2.9 mg/kg and 1.5-6.3 mg/kg in non-infested and infested grape berries, respectively. The content of trans-resveratrol varied between 2.5-10.3 mg/kg and 3.7-20.9 mg/kg in healthy and in infected leaves, respectively. The content trans-piceid varied between 11.3-58.4 mg/kg and 18.5-60.9 mg/kg in the healthy and in the infected leaves, respectively. The highest content of trans-resveratrol was found in stems (16.3-276.3 mg/kg). In young lateral shoots, the highest levels of trans-piceid (12.6-99.7 mg/kg) and caftaric acid (474-2257 mg/kg) were determined. The infested grape berries showed a higher antioxidant activity, which was most closely correlated with the content of total polyphenols (correlation coefficient = 0.8336-0.9952).
Anotace česky
Výskyt a obsah některých polyfenolických sloučenin v bobulích, stopkách a listech vinné révy a jejich antioxidační aktivita byly hodnoceny. Tři bilé a tři modré odrůdy révy byly zkoumány.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 01:59