BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie, Petr BIENERT, Josef TOMANDL, Martin FOREJT a Anna VAŠKŮ. Relation between adiponectin 45 T/G polymorphism and dietary composition in the Czech population. Diabetes Research and Clinical Practice, Ireland: Elsevier Ireland Ltd., 2009, roč. 84/2009, č. 3, s. 329-331. ISSN 0168-8227.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Relation between adiponectin 45 T/G polymorphism and dietary composition in the Czech population
Název česky Asociace v populaci četného polymorfismu 45 T/G v genu pro adiponektin s potravními preferencemi u české populace
Autoři BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie (203 Česká republika, garant, domácí), Petr BIENERT (203 Česká republika), Josef TOMANDL (203 Česká republika, domácí), Martin FOREJT (203 Česká republika, domácí) a Anna VAŠKŮ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Diabetes Research and Clinical Practice, Ireland, Elsevier Ireland Ltd. 2009, 0168-8227.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 2.160
Kód RIV RIV/00216224:14110/09:00035250
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000266763000020
Klíčová slova česky adiponektin; polymorfismus, obezita; potravní preference
Klíčová slova anglicky adiponectin; polymorphism; obesity; food preference
Štítky adiponectin, food preference, obesity, polymorphism
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D., učo 47. Změněno: 6. 6. 2012 08:52.
Anotace
In this study on 138 Czech Caucasians, the ADIPOQ 45T/G polymorphism was associated with the dietary composition. As the GG homozygotes were associated with the increased intake of carbohydrates, we suggest that a proportion of the prodiabetogenic effect of the polymorphism might be due to its influence on eating behaviour.
Anotace česky
V této studii konstatujeme, že dříve rozpoznaný prodiabetogenní efekt tohoto polymorfismu může souviset s vyšším příjmem karbohydrátů v potravě daných jedinců a že tedy může spíše ovlivňovat behaviorální charakteristiky než působit přímo na metabolické úrovni.
VytisknoutZobrazeno: 24. 10. 2020 23:45