MRKÝVKA, Petr. Finansovoje pravo i češskaja konstitucija. In Konstitucionno-pravovoje regulirovanieje obščestvennych otnošenij v Respublike Belarus´ i drugich jevropejskich gosudarstvach. 1. vyd. Grodno: GrGU im. J.Kupaly, 2009. 443 s. ISBN 978-985-515-143-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Finansovoje pravo i češskaja konstitucija
Název česky Finanční právo a česká ústava
Název anglicky Financial law and czech constitution
Autoři MRKÝVKA, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Grodno, Konstitucionno-pravovoje regulirovanieje obščestvennych otnošenij v Respublike Belarus´ i drugich jevropejskich gosudarstvach, 443 s. 2009.
Nakladatel GrGU im. J.Kupaly
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Bělorusko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/09:00035456
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-985-515-143-3
Klíčová slova česky Česká republika; ústavní právo; finanční právo; daňové právo; rozpočtové právo
Klíčová slova anglicky Czech republic; constitutional law; financial law; tax law; budget law
Štítky Budget law, Constitutional law, Czech Republic, Financial law, Tax law
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 3. 5. 2012 16:22.
Anotace
Dějstvujuščaja konstitucija Češskoj respubliki v sravnenii s drugimi stranami soderžit ves`ma ograničennyje osnovy finansovogo prava. V konstitucii nahoditsja toľko osnovnye principy gossudarstvennogo budžeta, ekonomičeskie fundamenty mestnogo samoupravlenija, centraľnogo banka i Verhovnogo kontroľnogo upravlenija. Hartija osnovnyh prav i svobod čeloveka soderžaet osnovnyj princip nalogovogo prava - zakonoe nalogoobleženije. Tekuščee sostojanije zakonodateľstva v oblasti finansirovanija deficita gosudarstvennogo bjudžeta i finansovoj krizis zastavlaet nas zadumaťsja o neobhodimosti soveršenstvovanija konstitucionnych osnov gossudarstvennogo finansirovanija.
Anotace česky
Současná ústava České republiky v porovnání s jinými státy obsahuje velmi omezenou úpravu základů finančního práva. V ústavě se nachází základní legislativní principy státního rozpočtu, ekonomického základu územní samosprávy, centrální banky a Nejvyššího kontrolního úřadu. V rámci Listiny základních práv a svobod je stanoven základní princip pro oblast daní a poplatků - jejich zavedení a výběr výhradně cestou zákona. Současný stav finančního práva, zvyšující se deficit státního rozpočtu a finanční krize vedou k úvahám o nutnosti zkvalitnění ústavních základů veřejných financí.
Anotace anglicky
The current constitution of the Czech Republic in comparison with other states has very limited adjustment of the financial foundations of law. The Constitution is the fundamental legal principles of the state budget, the economic base of local authorities, central banks and the Supreme Audit Office. Under the Charter of fundamental rights and freedoms set out the basic principle of taxation and charges - the introduction and selection of exclusively Czech law. Current state finance law, growing state budget deficit and the financial crisis leads to reflection on the need to improve the constitutional foundations of public finance.
Návaznosti
MSM0021622405, záměrNázev: Evropský kontext vývoje českého práva po roce 2004
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Evropský kontext vývoje českého práva pro roce 2004
VytisknoutZobrazeno: 19. 3. 2024 11:24