BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie, Petr BIENERT, Martin FOREJT, Josef TOMANDL, Martin VAVŘINA, Jana KUDĚLKOVÁ, Monika CHMELÍKOVÁ, Kateřina HECZKOVÁ, Zlata PISKÁČKOVÁ, Lenka KUČEROVÁ, Zuzana DERFLEROVÁ BRÁZDOVÁ a Anna VAŠKŮ. Genotypes-by-nutrient associations of common polymorphisms in obesity-related genes within the Czech population. In European Journal of Human Genetics, suppl. 209. vyd. Vídeň, Rakousko: European Society of Human Genetics, 2009. s. 252-252, 1 s.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Genotypes-by-nutrient associations of common polymorphisms in obesity-related genes within the Czech population
Název česky Genotyp-fenotypové interakce v populaci četných polymorfismů v genech kódujících adipokiny v české populaci
Autoři BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie, Petr BIENERT, Martin FOREJT, Josef TOMANDL, Martin VAVŘINA, Jana KUDĚLKOVÁ, Monika CHMELÍKOVÁ, Kateřina HECZKOVÁ, Zlata PISKÁČKOVÁ, Lenka KUČEROVÁ, Zuzana DERFLEROVÁ BRÁZDOVÁ a Anna VAŠKŮ.
Vydání 209. vyd. Vídeň, Rakousko, European Journal of Human Genetics, suppl. od s. 252-252, 1 s. 2009.
Nakladatel European Society of Human Genetics
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Rakousko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky adipokiny; polymorfismus; složení stravy; genotyp; nutrient
Klíčová slova anglicky adipokine; polymorphism; dietary composition; genotype; nutrient
Štítky adipokine, dietary composition, genotype, nutrient, polymorphism
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Blanka Přikrylová, učo 71313. Změněno: 12. 4. 2010 12:56.
Anotace
INTRODUCTION: The personal food preferences can either enhance or suppress the development of obesity and the selection and proportion of macronutrients in the diet seems to have a heritable component. In this study, we therefore focused on dietary composition as a specific trait related to obesity and we determined, whether genetic variations in leptin (LEP), leptin receptor (LEPR), ghrelin (GHRL), adiponectin (ADIPOQ), interleukin 6 (IL6), proopiomelanocortin (POMC) and melanocortin-4 receptor (MC4R) underlie specific native food preferences and obesity-realated anthropometric parameters. METHODS: The total of 409 individuals of Czech Caucasian origin were enrolled into this study and the 7-day food records and parallel 7-day records of physical activity were obtained from the study subject as well as anthropometric measurements. In a subset of study subjects, plasma levels of adiponectin, leptin and soluble leptin receptor were measured. RESULTS: Independenty on the BMI of the individuals, common variations in leptin and leptin receptor genes were associated with specific eating patterns, mainly with respect to timing of eating. Diastolic blood pressure was significantly associated with the common variation in the leptin receptor gene as well as with the ratio of soluble leptin receptor and leptin plasma levels. In multivariate analysis, common variations in LEP, LEPR, POMC and MC4R genes expressed an independent prediction role for percentage of body fat. DISCUSSION: To conclude, we report common allelic variants associated with specific feeding behaviour and obesity-related anthropometric traits. Moreover, we identified allelic variants that significantly influence time structure of food intake during the day.
Anotace česky
Identifikovali jsme řadu SNPs v kandidátních genech pro obezitu, které jsou asociovány se specifickými vzorci stravování, složením stravy a antropometrickými parametry souvisejícími s obezitou.
VytisknoutZobrazeno: 29. 10. 2020 10:25