BUŠTA, Jan a Miloš JAKUBÍČEK. Building of Corpus Based E-learning Materials for Czech. In SCO 2009 : Sharable Content Objects : 6. ročník konference o elektronické podpoře výuky. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. s. 144-149. ISBN 978-80-210-4878-2. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Building of Corpus Based E-learning Materials for Czech
Název česky Tvorba e-learningových materiálů pro výuku češtiny na základě korpusu
Autoři BUŠTA, Jan (203 Česká republika) a Miloš JAKUBÍČEK (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Brno, SCO 2009 : Sharable Content Objects : 6. ročník konference o elektronické podpoře výuky, od s. 144-149, 6 s. 2009.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW SCO 2009
Kód RIV RIV/00216224:14330/09:00035779
Organizační jednotka Fakulta informatiky
ISBN 978-80-210-4878-2
Klíčová slova česky korpus;elektronická výuka;reálné příklady;psaní českých textů;klasifikace chyb
Klíčová slova anglicky corpus;e-learning;real-world examples;writing of Czech texts;categorization of mistakes
Štítky categorization of mistakes, corpus, e-learning, real-world examples, writing of Czech texts
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: RNDr. Miloš Jakubíček, Ph.D., učo 172962. Změněno: 20. 10. 2010 13:06.
Anotace
The quality of data plays a crucial role in the effectiveness of the (e-)learning process. Many e-learning materials lack connection with real-world examples and the preparation of quality materials is a highly time-consuming work for domain professionals. We present a corpus based method for preparing e-learning tools which are used for education of Czech in a particular subject. The used corpus has been created in past years from the texts written by previous students of this subject. Moreover, the corpus is annotated with mistakes and their corrections, categorized according to a linguistic and typographic classification, and hence it is possible to obtain mistake-specific real-world examples. We also present a specific usage in the information system of Masaryk University in exercises related to punctuation in Czech sentences.
Anotace česky
Kvalita dat hraje klíčovou roli v efektivitě elektronické výuky, přičemž mnoho e-learningových materiálů postrádá vazbu na reálné příklady a tvorba kvalitních materiálů je časově velmi náročná činnost i pro odborníky. Příspěvek představuje korpusově založený postup tvorby elektronických materiálů pro výuku češtiny v konkrétním předmětu. Použitý korpus je vytvářen již několik let z textů předchozích studentů tohoto předmětu a jsou v něm vyznačeny klasifikované chyby včetně jejich oprav, což umožňuje získávat reálné příklady pro určitý typ chyb. Závěrem je demonstrována ukázkovou aplikaci v informačním systému Masarykovy univerzity zaměřenou na doplňování interpunkce.
Návaznosti
LC536, projekt VaVNázev: Centrum komputační lingvistiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum komputační lingvistiky
2C06009, projekt VaVNázev: Prostředky tvorby komplexní báze znalostí pro komunikaci se sémantickým webem v přirozeném jazyce (Akronym: COT-SEWing)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Prostředky tvorby komplexní báze znalostí pro komunikaci se sémantickým webem v přirozeném jazyce
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 14:10