VAŠEČKA, Michal. O vzťahoch k iným a k sebe: diverzita v krajine pod Tatrami. In Bútora, Martin - Kollár, Miroslav - Mesežnikov, Grigorij - Bútorová, Zora: Kde sme? Mentálne mapy Slovenska. Bratislava: Inštitút pre verejné otázky & Kalligram. 1. vydání. Bratislava: Inštitút pre verejné otázky, Kalligram. s. 241-260. Štúdie a názory. ISBN 978-80-89345-19-9. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název O vzťahoch k iným a k sebe: diverzita v krajine pod Tatrami.
Název česky O vztazích k jiným a k sobě: diverzita v krajině pod Tatrami.
Název anglicky About relations toward others and to ourselves: diversity in country under the Tatras.
Autoři VAŠEČKA, Michal (703 Slovensko, garant).
Vydání 1. vydání. Bratislava, Bútora, Martin - Kollár, Miroslav - Mesežnikov, Grigorij - Bútorová, Zora: Kde sme? Mentálne mapy Slovenska. Bratislava: Inštitút pre verejné otázky & Kalligram. od s. 241-260, 20 s. Štúdie a názory, 2009.
Nakladatel Inštitút pre verejné otázky, Kalligram
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Inštitút pre verejné otázky Kalligram
Kód RIV RIV/00216224:14230/09:00038600
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-89345-19-9
Klíčová slova česky diverzita; otevrenost; inkluzivní společnost; core a out skupiny; rasistický paradox; ústavní patriotismus
Klíčová slova anglicky diversity; openess; inclusive society; core and out groups; racist paradox; constitutional paradox
Štítky Citizenship, civil society, history, migration, social inclusion, structural dimension of citizenship
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Michal Vašečka, Ph.D., učo 6679. Změněno: 30. 1. 2010 15:02.
Anotace
Text analyzuje nakoľko je Slovensko dvadsať rokov po zmene inkluzívnou krajinou aktívne rozvíjajúcou diverzitu. Autor konštatuje, že verejná sféra na Slovensku je silne etnizovaná a krajina je neinkluzívna v dôsledku štrukturálnych príčin. Tie majú svoj pôvod v spôsoboch, ako bol vytváraný moderný slovenský národ. Text naznačuje, kde možno hľadať korene silnej etnizácie verejného priestoru na Slovensku a tlaku na monokultúrnosť krajiny. Autor zároveň ponúka analýzu príčin nemožnosti integrácie pre príslušníkov autochtónnych i nových menšín a to prostredníctvom dichotómie konceptov core a out groups. V závere autor prináša návrh parciálnych opatrení, ktoré môžu zvýšiť šance Slovenska byť inkluzívnou krajinou pre všetkých jej obyvateľov.
Anotace česky
Text analyzuje do jaké míry je Slovensko dvadset let po změne inkluzivní krajinou aktivně rozvíjající diverzitu. Autor konstatuje, že veřejná sféra na Slovensku je silně etnizovaná a krajina je neinkluzivní v důsledku strukturálních příčin. Ti mají svůj původ ve spůsobech, jak byl vytvářen moderní slovenský národ. Text naznačuje, kde je možné hledat kořeny silné etnizace veřejného prostoru na Slovensku a tlaku na monokulturnost krajiny. Autor nabízí analýzu příčin nemožností integrace pro příslušníky autochtonních i nových menšin a to prostřednictvím dichotomie konceptů core a out groups. V závěru autor přináší návrh parciálních opatření, které můžou zvýšit šance Slovenska být inkluzivní krajinou pro všechny její obyvatele.
Anotace anglicky
Text is analysing to what extent Slovakia is, twenty years after the change of the regime, inclusive country that activelly fosters diversity. Author states that public sphere is heavily ethnicized and country is non-inclusive due to structural reasons. They are rooted in ways how modern Slovak nation has been created. Author offers analysis on why integration of autochtonous and new minorieties cannot be secured by using concept of Jeffrey Alexander on dichotomy of core and out groups. Author brings also suggestions of particular policy arrangements that can increase chances of Slovakia to become an inclusive society in the future.
Návaznosti
MSM0021622408, záměrNázev: Reprodukce a integrace společnosti (Akronym: IVRIS)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Reprodukce a integrace společnosti
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 14:13