KOLEJKA, Jaromír. Geovizualizácia dát o krajine na podporu riešenia krízových situácií. Geographia Cassoviensis,. Košice: Ústav geografie, Prírodovedecká fakulta, 2010, roč. 4, č. 2, s. 50-55. ISSN 1337-6748.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Geovizualizácia dát o krajine na podporu riešenia krízových situácií
Název česky Geovizualizace dat o krajině na podporu řešení krizových situací
Název anglicky Landscape data visualizing for support the solution of disaster situations
Autoři KOLEJKA, Jaromír (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Geographia Cassoviensis, Košice, Ústav geografie, Prírodovedecká fakulta, 2010, 1337-6748.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00047186
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky krizové řízení; půda; geologie;reliéf;využití ploch
Klíčová slova anglicky disaster management; soil; geology; terrain; land use
Štítky crisis management, geography
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jaromír Kolejka, CSc., učo 1107. Změněno: 24. 2. 2013 14:09.
Anotace
Kalamity a ich následky majú priestorový charakter. Reagujú s vlastnosťami prostredia mnohými sposobmi. Obidve výhody geografie - priestorové myslenie a územná syntéza mozu byť veľmi užitočné v jednotlivých fázach krízového konania. Topografické, cestné mapy, mapy využitia ploch sú využívané predovšetkým v úvodných fázach operácií v krízovom konaní na podporu správného nasadenia prostriedkov a k záchrane ľudských životov a majetku. Údaje o prírode, např. podne a lesné mapy, mapy sklonov mozu byť využité k určeniu bezpečných evakuačných trás v operačnej fáze. Tématické mapy o prírode podporujú rozhodovanie vo fáze obnovy, keď ide o nasadenie krátko,- stredne a dlhodobých opatrení. Existujú dva základné sposoby, ako využiť geopriestorové dáta: v ich povodnej podobe, a/alebo v účelove interpretovanej podobe.
Anotace česky
Kalamity a jejich následky mají prostorový charakter. Reagují s vlastnostmi prostředí mnoha způsoby. Obě výhody geografie - prostorové myšlení a územní syntéza mohou být velmi užitečné v jednotlivých fázích krizového řízení. Topografické, silniční mapy, mapy využití ploch jsou využívány především v úvodních fázích operací v krizovém řízení na podporu správného nasazení prostředků a k záchraně lidských životů a majetku. Údaje o přírodě, např. půdní a lesní mapy, mapy sklonů mohou být využity k určení bezpečných evakuačních tras v operační fázi. Tématické mapy o přírodě podporují rozhodování ve fázi obnovy, kdy jde o nasazení krátko,- středně a dlouhodobých opatření. Existují dva základní způsoby, jak využít geoprostorová data: v jejich původní podobě, a/nebo v účelově interpretované podobě.
Anotace anglicky
Disasters and their consequences in the open landscape have a territorial aspect. They interact with the environment in many ways. Both advantages of geography - spatial thinking and territorial synthesis - can be very useful in individual stages of disaster management. Topographic maps, road maps, land use maps can be applied predominately in the initial stages of disaster management operations to support right response forces deployment and protection of human lives and property. Data on nature, e.g. soil maps, forest maps, land use maps, slope maps can be applied for the identification of safe evacuation routes during operation period. Thematic maps on the nature can support the decision making during the mitigation period when short-, medium- and long-term measures have to be applied. There are two principal options how to use geospatial data: in its original form, and/or in the purpose oriented interpreted form.
Návaznosti
MSM0021622418, záměrNázev: DYNAMICKÁ GEOVIZUALIZACE V KRIZOVÉM MANAGEMENTU
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Dynamická geovizualizace v krizovém managementu
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 06:11