SNOPKOVÁ, Svatava, Kateřina HAVLÍČKOVÁ, Pavel POLÁK, Petr HUSA, Vratislav NĚMEČEK a M. MALÝ. Aktuální rysy pandemie HIV. Adiktologie: odborný časopis pro prevenci, léčbu a výzkum závislostí. Tišnov: Sdružení SCAN, 2011, roč. 11, č. 3, s. 166-171. ISSN 1213-3841.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Aktuální rysy pandemie HIV
Název anglicky Current features of the HIV pandemic
Autoři SNOPKOVÁ, Svatava (203 Česká republika, garant, domácí), Kateřina HAVLÍČKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Pavel POLÁK (203 Česká republika, domácí), Petr HUSA (203 Česká republika), Vratislav NĚMEČEK (203 Česká republika) a M. MALÝ (203 Česká republika).
Vydání Adiktologie: odborný časopis pro prevenci, léčbu a výzkum závislostí, Tišnov, Sdružení SCAN, 2011, 1213-3841.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30300 3.3 Health sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00054146
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky Drug users; HIV; HIV/HBV co-infection; HIV/HCV co-infection; Modes of HIV transmission
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. MUDr. Petr Husa, CSc., učo 945. Změněno: 3. 1. 2012 08:24.
Anotace
Virus lidského imunodeficitu (human immunodeficiency virus – HIV) se pravděpodobně objevil ve dvacátých nebo třicátých letech minulého století překonáním mezidruhové bariéry viru opičího imunodeficitu mezi šimpanzem a člověkem. HIV byl poprvé identifikován v roce 1983 v Pasteurově institutu v Paříži a syndrom získaného imunodeficitu (acquired immunodeficiency syndrome – AIDS) se stal nosologickou jednotkou s přesně definovanou etiologií. V současné době jsou akceptovány tři možné způsoby přenosu HIV – sexuálně, parenterálně a vertikálně. Celosvětově je hlavní cestou šíření infekce nechráněný sexuální styk s HIV-pozitivním partnerem. Parenterální způsob přenosu je nejrizikovější pro intravenózní uživatele drog (IUD). Vertikální přenos z HIV-pozitivní matky na dítě je díky antiretrovirové terapii ve vyspělých zemích již výjimečný. Podle statistických údajů Světové zdravotnické organizace žilo na konci roku 2009 na světě celkem 31,4 – 35,3 milionů lidí s infekcí HIV, z toho asi 3 miliony dětí mladších než 15 let. Počty reálně infikovaných jsou zcela jistě daleko vyšší. Již od začátku pandemie HIV je zřejmá souvislost mezi užíváním návykových látek a HIV. Nejobvyklejším způsobem přenosu HIV infekce u IUD je intravenózní přenos při aplikaci heroinu nebo jiných látek. Dnes již máme k dispozici mnoho relevantních důkazů o prospěšnosti a efektivnosti substituční terapie opiátové závislosti a o jejím přínosu v primární i sekundární prevenci HIV. Psychostimulancia (kokain, metamfetamin a další) jsou z hlediska šíření HIV infekce spojena s rizikovějším sexuálním chováním. Neméně závažná je v souvislosti s HIV také alkoholová závislost. Obecně návykové látky i alkoholová závislost vedou k podstatně horší spolupráci pacienta s lékařem, malé adherenci k léčbě, včetně léčby HIV, k rizikovějšímu chování, nižší úspěšnosti antiretrovirové léčby, k rychlejší progresi chronických nemocí včetně onemocnění jater ať už v důsledku toxického účinku samotného alkoholu, či současné koinfekce HIV/hepatitis C virus (HCV) nebo HIV/hepatitis B virus (HBV).
Anotace anglicky
Three possible transmission modes of the human immunodeficiency virus (HIV) are currently accepted: sexual, parenteral, and vertical. Globally, the main route of transmission is unprotected sexual intercourse with an HIV-positive partner. Parenteral transmission poses the highest risk for intravenous drug users (lUDs). Thanks to antiretroviral therapy, vertical mother-to-child transmission has become exceptional in developed countries. According to the statistics of the World Health Organisation, there were a totalof31.4-35.3 million HIV-infected people living in the world at the end of 2009, including approximately 3 mi/lion children under 15 years of age. The numbers of those actually infected are certain to be much higher. A link between the use of addictive substances and HIVhas been evident since the beginning of the HIV pandemic. The intravenous administration of heroin is the most common mode of transmission of HIV infection among injecting drug users. Today we have a lot of relevant evidence of the usefulness and effectiveness of opioid substitution therapy and its contribution to primary and secondary HIV prevention. The spread of HIV infection associated with non- -injected stimulants (cocaine, methamphetamine, etc.) involves high-risk behaviour. Alcohol abuse appears to be no less serious in relationship to HIV. Generally, addictive substances and alcohol abuse lead to significantly poorer patient-physician cooperation, low levels of adherence to treatment, includingHIV treatment, riskier behaviour, a lower rate of success of antiretroviral therapy, and the rapid progression of chronic diseases as a result of the toxic effect of alcohol or the HIV/hepatitis C virus (HCV) or HIV/hepatitis B virus (HBV) co-infections.
VytisknoutZobrazeno: 15. 5. 2024 05:20