KOLEJKA, Jaromír. Hodnoceni rizika toxické havárie s modelováním a vizualizací podkladů. Životné prostredie : revue pre teóriu a tvorbu životného prostredia. Bratislava: Ústav krajinnej ekológie SAV, 2012, roč. 46, č. 2, s. 85-89. ISSN 0044-4863.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hodnoceni rizika toxické havárie s modelováním a vizualizací podkladů
Název česky Hodnoceni rizika toxické havárie s modelováním a vizualizací podkladů
Název anglicky Risk Assessment of Toxic Accident Using Data Modelling and Visualizing
Autoři KOLEJKA, Jaromír (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Životné prostredie : revue pre teóriu a tvorbu životného prostredia, Bratislava, Ústav krajinnej ekológie SAV, 2012, 0044-4863.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/12:00060810
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky krizové řízení - přechod mezi měřítky - mapa - geoinformační technologie - rozhodování
Klíčová slova anglicky disaster management - scale-to-scale - maps - GIT - decision making
Štítky disaster management, GIS, models
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jaromír Kolejka, CSc., učo 1107. Změněno: 28. 3. 2013 10:10.
Anotace
Geoinformační technologie představují soubor nástrojů, které pomáhají rychle a efektivně řešit prostorové úlohy. Rizikové události přírodního a antropogenního původu se odehrávají v krajině a mají výrazný prostorový aspekt a těsné vztahy s vlastnostmi dotčeného území. V příspěvku jsou nastíněny možnosti využití existujících dat v dostupných databázích za využití běžně dostupného software GIS. Různé scénáře krizových situací lze vhodně modelovat a použít k jejich řešení geografické poznatky. Vizualizovaná základní geodata, jejich účelové deriváty a přímo návody k jednání mohou být předávány jak štábu krizového managementu, tak jednotkám pracujícím v terénu. Další generované materiály v mapové podobě představují vhodný materiál pro rozhodování v dalších fázích krizového řízení.
Anotace anglicky
Geoinformation technologies (GIT) represent a set of tools assisting quickly and efficiently solving spatial tasks. Risk events of natural and anthropogenic origin are taking place in the landscape and have a strong spatial aspect and close relationships with the features of the territory. The paper outlines the possibility of application existing data accessible in databases using commercially available GIS software. Different scenarios of crisis situations can be conveniently used to model and their solutions can be supported by geographic knowledge. Visualized basic geodata, their derivatives and special purpose instructions can be forwarded to the disaster management staff as well as to forces operating in the field directly for the decision making. Other materials generated in the map form represent an appropriate material for decision making in other phases of disaster management.
Návaznosti
MSM0021622418, záměrNázev: DYNAMICKÁ GEOVIZUALIZACE V KRIZOVÉM MANAGEMENTU
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Dynamická geovizualizace v krizovém managementu
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 03:31